Dvě nové rezervace se rozšířil počet přírodně cenných míst v České republice, kde o krajinu pečují divocí koně. Ti se nově prohánějí na Pardubicku a na Třeboňsku.

První rezervace vznikla díky podpoře Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v rámci Přírodní rezervace Baroch u stejnojmenného rybníka na Pardubicku. Lokalitu tam pro divoké koně připravila ochranářská organizace JARO Jaroměř. Divocí koně budou u rybníka Baroch spásat především rozsáhlé porosty rákosu a orobince. Budou tak pomáhat vytvářet pestřejší mozaiku pro několik druhů vodních ptáků. „Ve spolupráci JARO Jaroměř a Agentury ochrany přírody vznikla již v roce 2018 rezervace na Plachtě v Hradci Králové. Jsme velmi rádi, že na ni navázala také rezervace u rybníka Baroch,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina, která koně pro rezervaci bezplatně poskytla. Na Baroch přijelo ve dvou transportech celkem osm koní z rezervace v bývalém vojenském prostoru Milovice. „Zvířata zvládla cestu dobře a začala se hned seznamovat s novým prostředím. Pustila se do spásání rákosu, který ze savanovité krajiny u Milovic neznají,“ doplnil Dalibor Dostál. V přírodní rezervaci hnízdí například husy velké, vyskytují se tam také kachny divoké, čírky obecné, potápky malé, bukač velký a další druhy. Ze vzácných rostlin se u Barochu vyskytuje kruštík bahenní, hadilka obecná nebo prstnatec pleťový. Baroch je takzvaný „nebeský rybník“, který nemá svůj přítok a je závislý jen na dešťové vodě. Druhá rezervace vznikla na Třeboňsku v Jihočeském kraji v nivě řeky Lužnice. Meandry Lužnice se sítí slepých ramen v těchto místech vytvářejí podmínky pro přirozená společenstva mokřadů a luk. Celkem bude v této nestátní rezervaci šest divokých koní. „Všem, kteří nové rezervace pro divoké koně připravili, bychom chtěli poděkovat. Těší nás, že tento typ péče o krajinu, obvyklý ve vyspělých zemích, získává stále větší zastoupení také v České republice,“ uzavřel Dalibor Dostál. Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice, odkud koně do obou nových rezervací přijeli, vznikla v roce 2015 díky podpoře Operačního programu Životní prostředí. Je prvním místem na světě, kde žijí divocí koně, zubři a pratuři.

Zdroj: Článek je ocitován z: Priorita, Informační zpravodaj Státního fondu životního prostředí ČR I www.sfzp.cz, 1. číslo / leden 2021.