EA oznámila, že jako první na světě připraví komplexní plán nulových emisí do roku 2050 pro energetická odvětví. Zpráva The World´s Roadmap to net Zero by 2050 podrobně stanoví, co je nutné, aby udělali vlády, společnost, investoři a občané k úplné dekarbonizaci energetického sektoru. Zpráva je součástí řady nových projektů IEA, které jsou zaměřeny na podporu úsilí o dosažení globálních cílů v oblasti energetiky a klimatu. 

Plán bude vydán 18. května 2021, tedy ještě před konferencí COP26, která se má uskutečnit v listopadu v Glasgow. 

Na uhlíkové neutralitě se shodl Summit EU již na konci roku 2019. Následně se přidaly i další země jako je Japonsko, Spojené Království, Jihokorejská republika a dalších 110 států světa. 

„Energie, která pohání náš každodenní život a naše ekonomiky, také produkuje tři čtvrtiny globálních emisí. To znamená, že naše klimatická výzva je v zásadě výzvou energetickou,“ uvedl výkonný ředitel IEA Dr. Fatih Birol.

Prezident COP26 Alok Sharma uvedl: „Plán IEA na vytvoření roadmapy k nulovým globálním emisím do roku 2050 je důležitým krokem pro opatření v oblasti klimatu. Tím bude jasně stanoveno, jaké kroky musí země učinit jednotlivě a jaké kroky společně, abychom dosáhli tohoto cíle.“

Vysvětlivky: COP26 je 26. konferencí OSN o změně klimatu. To se má konat ve skotském Glasgow od 1. do 12. listopadu 2021 za předsednictví Spojeného království.

Zdroj: IEA, IEA to produce world’s first comprehensive roadmap to net-zero emissions by 2050 (tisková zpráva), dostupné na https://www.iea.org/news/iea-to-produce-world-s-first-comprehensive-roadmap-to-net-zero-emissions-by-2050