Ve specializované papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku pracují na menší dětské zoo, s jejím otevřením se počítá zhruba v květnu. Budou v ní například klokani nebo ovce, v současné době je zde malý dětský koutek. Součástí dětské zoo bude i terasa na posezením, domeček na hraní, vodní prvek, bude to centrum pro děti.

Jižně od Brna se nachází malá vesnička Bošovice, ve které je zcela ojedinělá zoo. Specializuje se na chov papoušků a láká i na překrásné prostředí – vodní plochy, fontánky, přírodní oddechové scény a altán s pozorovatelnou. Najdete zde 100 voliér, celkem je ke zhlédnutí kolem 200 papoušků, což je skutečně exotické lákadlo.

V zahradě je možné shlédnout aratingy, amazoňany, amazonky, ary a kakaduy. Nechybí ani kolekce afrických druhů papoušků jako je žako šedý nebo senegalský. Voliéry jsou citlivě zabudovány do bujného porostu zeleně a všechny druhy papoušků jsou srozumitelně a čitelně popsány. V areálu najdeme také altán, ze kterého lze nerušeně pozorovat život papoušků, v případě zájmu se můžete domluvit i na komentované prohlídce. Stavy papoušků se neustále rozšiřují, úspěšně se daří některé druhy rozmnožovat.

Kromě sídla mnoha zajímavých opeřenců zde najdete i Centrum ekologické výchovy. Nabízí informace o papouščích a zemích jejich původu, o chovu v zajetí a ohrožených druzích. Pro děti nabízí papouščí zoo stát se na jeden den ošetřovatelem. 

Loni do zařízení zavítalo asi 43.000 lidí. Proti roku 2019 je to pokles zhruba o 2000 lidí, stále je to však druhý nejlepší výsledek od založení. Ředitelka zařízení Hana Škrháková uvedla, že především o letních prázdninách bylo v zoo plno.

Zdroj: Papouščí zoo