L Šumavský národní park zahájil ve spolupráci s dalšími organizacemi i veřejností monitoring losa evropského. Cílem akce je zjistit, kolik kusů této zvěře na území žije. Podle odhadů se na Šumavě a v okolí vyskytuje přibližně 15 jedinců. „Samozřejmě, že se nikdy úplně přesně nedozvíme, kolik kusů losa zde žije. Ale tato akce má pomoci v tom, abychom aspoň přibližně věděli, o jak velkou populaci se jedná,“ řekl mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Bakterie dovezené z alžírské části Sahary by mohly pomoci na jihu Moravy bojovat s nemocemi vinné révy. Jejich působení testují vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Vysoká škola o tom informovala v tiskové zprávě.

Choroby jako ESCA nebo takzvaná Petriho choroba působí ve vinicích každoročně škody za desítky milionů korun. Na trhu přitom není přípravek, který by s těmito nemocemi pomáhal bojovat.
Půdní bakterie z alžírské části Sahary do Lednice přivezla alžírská vědkyně. Vědci z ústavu genetiky Zahradnické fakulty nejprve zkoumali, zda pouštní bakterie, která produkuje velké množství antibiotik, potlačí růst patogenních hub. Právě tyto houby choroby révy způsobují, u propuknutí choroby ESCA může podle vědců stát až 130 druhů hub, které nemoc vyvolají.

„Vybrali jsme několik hub, jejichž patogenita vůči dřevu révy vinné je nejvýraznější. A zjistili jsme, že bakterie funguje vůči všem. Když se réva vysazuje, musí se sazenice na 24 hodin ponořit do vody, aby ji absorbovaly a adaptovaly se v polních podmínkách. My jsme vodu obohatili o určitou koncentraci bakterií a sazenice daleko lépe prospívaly, jsou silnější, mají větší kořenový systém i mohutnější nadzemní část,“ uvedl Aleš Eichmeier z Ústavu genetiky Zahradnické fakulty.

Choroby kmene révy vinné způsobují rychlá či pozvolná odumírání celých rostlin, a to jak sazenic, tak starších keřů. Vědci odhadují, že těmito chorobami je napadena až pětina všech vinohradů na světě a tento komplex chorob je tak aktuálně nejvýznamnější hrozbou.

Vědci z Mendelovy univerzity zjistili, že řada sazenic révy, které jsou v Česku v prodeji, už je chorobami kmene révy vinné infikovaná a nově vysazené vinohrady tak často odumírají. Použití bakterií ze Sahary by tomu mohlo zabránit a novou výsadbu před nemocemi ochránit.

Autor: ČTK, Mendelova univerzita v Brně