Hlavní „úklidový“ termín dobrovolnické akce Ukliďme svět se kvůli pandemii z března posouvá až na 22. dubna, podle ochránců přírody však lidé mohou sbírat odpadky už nyní – na individuálních procházkách. Ohlášeny jsou už desítky jarních úklidů. V tiskové zprávě to uvedl Petr Stýblo, ředitel Kanceláře Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

Podle Stýbla ČSOP eviduje k dnešku přes 100 nahlášených jarních úklidů. „A další stále přibývají. Ukazuje se tak, že i přes složitou situaci, která nyní světu vládne, lidé nezapomínají na své životní prostředí. Do přírody se smí, což bohužel je vidět i na tom, že se plní odhozenými odpadky,“ uvedl Stýblo. K úklidu lze podle ochranáře využít jakoukoliv vycházku, stačí si jen přibalit pytel na nepořádek. Lidé se pak mohou „pochlubit“ na webu či facebookové stránce kampaně.

Organizátoři budoucích, větších, úklidů si pak podle ČSOP mohou do 10. března požádat o zásilku úklidových pytlů. Ochránci přírody také vyzvali lidi, aby své úklidy na webu přihlašovali i v případě, že nepotřebují, nebo nechtějí využít materiální pomoc. „Získáme tak přehled o skutečných počtech proběhlých úklidů, což může motivovat i další případné zájemce o tuto akci,“ vysvětlila koordinátorka úklidové kampaně Veronika Andrlová.

Pro dobrovolníky, kteří se do úklidu pustí individuálně, pak ČSOP na každý měsíc připravil tematickou soutěž spojenou s pozorováním přírody. Zástupci svazu ostatně upozorňují, že kampaň není pouze o uklízení, ale i posílení vztahu k okolí. „V tomto týdnu končí zimní soutěž ‚Kdo zanechal svou stopu ve sněhu či blátě?‘ a na konci týdne vyhlásíme další, jarní téma,“ podotkla Andrlová.

Cílem akce Ukliďme svět je odstranit nelegálně vzniklé černé skládky a pohozené odpadky. Kampaň Ukliďme svět v Česku od roku 1993 organizuje Český svaz ochránců přírody, je součástí globální akce Clean Up the World. Do kampaně se každoročně zapojují tisíce dobrovolníků. V letech 2017 až 2020 se konala společně s kampaní Ukliďme Česko. Od letoška však pokračuje opět samostatně.

Zdroj: ČTK, uklidmesvet.cz