Evropská unie a Spojené státy musí začít více spolupracovat na boji proti změnám klimatu, kvůli nimž se ocitla planeta Země v kritické situaci. Během své první cesty do Evropy ve funkci to dnes řekl zmocněnec amerického prezidenta Joea Bidena pro otázky klimatických změn John Kerry. Jeho účast na jednání Evropské komise symbolicky obnovila transatlantickou spolupráci přerušenou čtyřmi roky vlády Donalda Trumpa, který se klimatickou otázkou odmítal zabývat.

„Čelíme nevídané krizi,“ prohlásil před jednáním Kerry během společného brífinku s místopředsedou komise Fransem Timmermansem. Dodal, že jeho cílem je obnovit a posílit spolupráci, která před Trumpovým nástupem do úřadu v roce 2015 vyvrcholila podpisem pařížské klimatické dohody. Signatářské státy se v ní zavázaly, že se omezováním emisí zasadí, aby se oteplování v tomto století udrželo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Trump však později oznámil, že USA od dohody odstupují, což opět zvrátil Biden ihned po svém lednovém nástupu do funkce prezidenta.

Podle Kerryho je současná krize také příležitostí přizpůsobit ekonomiku novým technologiím a dát jí tím impuls pro nový růst. Evropa i Amerika však podle něj musí jednat rychle, aby jejich spolupráce přinesla výsledky do listopadové klimatické konference OSN připravované ve skotském městě Glasgow.

„Budeme pracovat ruku v ruce na tom, aby byl Glasgow úspěchem,“ prohlásil Timmermans.

Lídři EU se v prosinci zavázali, že evropský blok omezí do konce desetiletí emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Členské státy budou letos vyjednávat o podmínkách, jak toho dosáhnout.

Zdroj: ČTK