Přes tři desítky snímků získaly nominace v 11 kategoriích pátého ročníku soutěže Czech Nature Photo. Mezinárodní porota je vybrala z 2300 fotografií, které do soutěže přihlásilo 267 autorů. Novinkou letošního ročníku bylo Czech Photo Junior, do něhož se přihlásilo 227 žáků základních a středních škol, kteří zaslali téměř tisíc fotografií. Ve spolupráci se Zoo Praha byla ještě vyhlášená kategorie Zvířata ve svém prostředí, sdělila za pořadatele Anna Vacková.

Vítězové budou oznámeni 4. května. Soutěž pořádá společnost Czech Photo, která organizuje i dlouholetou tuzemskou fotožurnalistickou soutěž Czech Press Photo. Po vyhlášení vítězů se otevře výstava oceněných a vybraných snímků, jejíž provoz se bude řídit aktuálními nařízeními vlády.
„Už více než rok plánujeme platformu pro vzdělávání dětí a mládeže v oblasti fotografie spojenou s programem ve školách. Ačkoliv nám pandemie školy uzavřela, vyhlásili jsme Czech Photo Junior při soutěži Czech Nature Photo. A jsme ohromeni. Více než dvě stovky dětí ve věku šest až 18 let poslaly téměř tisíc kvalitních fotografií. Je vidět, že děti příroda zajímá a její osud jim není lhostejný,“ uvedla Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo.

Zájemci mohli do soutěže zasílat snímky živočichů i krajiny z celého světa. Soutěží se v kategoriích Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Rostliny a houby, Krajina, Zvířata v lidské péči, Cena za nejlepší fotografii české přírody, Série, Příroda v Praze a Zvířata ve svém prostředí. Děti soutěžily v kategorii mladší žáci, starší žáci a studenti středních škol.

Odborná mezinárodní porota zasedala v galerii Czech Photo Centre 3. března pod vedením fotografa přírody Vladimíra Čecha ml. Společně s ním o nominacích rozhodovali izraelský wildlife fotograf Boaz Amidror, fotograf Václav Šilha, ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený a Petr Tureček ze společnosti Cewe.
Minulý ročník Czech Nature Photo byl pro mě vůbec první zkušeností s rolí porotce, a přestože jsem k hodnocení jiných (často o dost zkušenějších fotografů) zpočátku přistupoval obezřetně, tak postupem času jsem do soutěže vnesl i svůj subjektivní pohled na fotografii zvířat a přírody. Přinejmenším v to doufám. Letošní ročník byl ovlivněný pandemickou situací a ani průběh poroty se tomu nevyhnul. Hodnocení probíhalo formou osobní komunikace části porotců přímo v galerii a části pomocí on-line přenosů. I z těchto důvodů nám letos hodnocení všech kategorií zabralo devět hodin. Další důvody byly již čistě „soutěžního“ charakteru – účast a konkurence byly obrovské a mnohdy jsme se jen těžko prodiskutovali ke třem nominovaným v jednotlivých kategoriích. Nutno ovšem zmínit, že s konečným verdiktem byla vždy celá porota spokojená a ve shodě,“ popisuje Vladimír Čech ml., předseda poroty pro ročník 2021.
Kompletní přehled nominací bude uveden na konci dokumentu. Práce českých a slovenských fotografů zachycujících přírodu doma i ve světě bylo možné zasílat od 11. ledna do 14. února prostřednictvím elektronického systému.


Nominace v kategoriích CZECH NATURE PHOTO 2021:

SAVCI:

Jan Pavlíček – Myšice lesní

V období lockdownu jsem se rozhodl zmapovat pomocí fotopastí život okolo naší chalupy. Díky tomu jsem zjistil, že tato myšice navštěvuje garáž každý den mezi 1.30 a 2.30 v noci. Pak už „jen“ stačilo vyfotit. Vzhledem k její rychlosti a skákavým pohybům bylo na několik týdnů o zábavu postaráno. Místo pořízení: Garáž – Rokytnice v Orlických horách, ČR

Jan Pokluda – Bílá tma

Zubr evropský kráčející pastvinou navzdory silné sněhové vánici. Foceno poblíž Bělověžského pralesa, Polsko

Michal Stoklasa – Bratři

Pozorování liščích mláďat patří mezi mé nejkrásnější zážitky v přírodě z tohoto roku. Fotografie vznikla, když si liščata spolu hrála pod starým smrkem. Byla asi hodina před západem slunce, když je v dálce něco zaujalo a spolu zkoumala, co to je.

PTÁCI:

Ondřej Nágl – Nenasyta

Asi každý fotograf přírody a milovník ptactva si přeje vidět tento neuvěřitelný úkaz. Je známo, že kukačka snáší vajíčka do cizích hnízd a že své potomky nevychovává. Na začátku července jsem šel s dcerou na kontrolu mláďat labutí k našemu rybníku. Po chvíli jsem uslyšel zvláštní pískání z rákosí a já tajně doufal, že je to to, co si myslím. Neustále jsem hleděl do rákosí a hledal to stvoření, které tak zvláštně píská. Nakonec jsem zjistil, že sedí asi půl metru po mém pravém boku. Mládě kukačky krmí pár rákosníků obecných.

Ondřej Nágl – Poštolka vs. hraboš

V červnu mi zvoní telefon. Kamarád mi sděluje, že objevil hnízdo poštolek. V hnízdě na skalní římse zříceniny hradu jsou pěkně vidět tři mláďata. Tím, že je hnízdo na turisticky rušném místě, kde denně projde mnoho lidí, se rodiče sice nebojí, ale měl jsem zase obavu, že hnízdo někdo zničí, anebo mláďata z hnízda vybere. Času jsem moc neměl, ale někdy v polovině července jsem brzy ráno vyjel na místo. K mému překvapení bylo hnízdo stále obsazené, a to v plném počtu. Mláďata už nacvičovala odlet, a tak jsem si vyfotil jeden přílet samice s hrabošem a spokojeně odešel.

Michal Stoklasa – Pavarotti

Na fotografii je chřástal polní, jenž patří mezi skrytě žijící druhy ptáků, kteří o sobě dávají vědět pronikavým, řehtavým zvukem. Ten se nese do dálav a chřástalové jím upozorňují na svou přítomnost v revíru.

PLAZI, OBOJŽIVELNÍCI A PODVODNÍ ŽIVOT: 

Petr Bambousek – Bazilišek zelený 

Před odjezdem do Kostariky jsem měl v plánu se věnovat hledání a focení bazilišků. Přestože jsem potkal velké množství zejména mladých jedinců, dospělí samci se dobře skrývali v porostu kolem laguny. Při jedné z obchůzek biotopu mě upoutal samec, který seděl na vysoké větvi a prudkými pohyby hlavy se snažil „něčemu“ imponovat. Snažil jsem se dopátrat, co je tou příčinou, a nakonec jsem objevil druhého samce, který opodál odpočíval na padlém kmenu zpola ponořen do vody. Kostarika

Martin Ertner – Barvy podzimu a mlok skvrnitý (Salamandra salamandra)

Příklad toho, jak může výstražné zbarvení mloka působit i jako maskovací, a to na podkladu opadaného podzimního listí.

Radim Hlaváč – Skokan a komár

Skokan hnědý a sající komár…

BEZOBRATLÍ: 

Petr Bambousek – Mravenec Atta

Mravenci Atta jsou typickými obyvateli kostarických pralesů. Přenášejí lístky rostlin do svého hnízda, kde na nich pěstují houbu, kterou se poté živí. Jeden večer jsem strávil nedaleko aktivní kolonie mravenců a pomocí delšího času v kombinaci s bleskem zaznamenal jejich pohyb. Ze série jsem vybral mravence, který nese barevně zajímavý lístek. Boca Tapada, Kostarika

Stanislav Macík – Oči, které tě sledují

Mikrosvět banánové plantáže Zanzibaru. Miniaturní skákavka druhu Thyene inflata sledující dění okolo.

Vít Lukáš – Ohrožený král dubového lesa

Roháč obecný (Lucanus cervus) je největší evropský brouk. Jedná se o druh ohrožený zejména ztrátou větších listnatých lesů se spoustou starých stromů, hnijících kmenů a pařezů. Během dne roháči zůstávají v korunách stromů a létat začínají při západu slunce. Sledoval jsem tohoto samce asi 20 minut, jak pochodoval po kmeni sem a tam, a nakonec se mi ho podařilo vyfotit těsně před odletem širokoúhlým objektivem, aby vynikl nejen on, ale také jeho biotop při západu slunce. Kralupy n. V., Česká republika

ROSTLINY A HOUBY:

Vojtěch Herout – Předsunutá jednotka

Během dopoledne, plného nevlídného počasí, jsem při pohledu do korun stromů spatřil toto seskupení hub.

Zdeněk Jakl – Střevičník pantoflíček

Tuto nádhernou a vzácnou českou orchidej se mi podařilo vyfotit na jedné východočeské lokalitě poblíž Hradce Králové.

Luboš Prchal – Krušnohorský samotář

Krušné hory jsou plné osamocených stromů na loukách a pláních. Když se povedou podmínky, může vzniknout i hezká fotka.

KRAJINA: 

Jiří Benda – Ledovcová jeskyně

Další ze splněných snů. Dlouho jsem plánoval tuto fotografii a konečně se to podařilo. Byl jsem překvapený, jaké to uvnitř vlastně je. Padalo tam totiž hodně vody, jak jeskyně tála. Byl jsem promoklý na kost, ale stálo to za to.

Daniel Franc – Cesta do nebe

Podzimní barevné cákance mezi rybníky na Třeboňsku z ptačí perspektivy.

Tomáš Frolec – Passo Giau #2

Západ slunce v Passo Giau v italských Dolomitech. Snažil jsem se toto často fotografované místo podat v trochu odlišné perspektivě, než je běžné, a přitom zakrýt nevzhledné parkoviště. Jako jedna z variant mě napadlo řešení s kamerou přilepenou téměř na zem s výrazným popředím. Foceno s filtrem ND1000. Nafialovělý nádech z filtru se mi líbil, a proto jsem ho ponechal.

ZVÍŘATA V LIDSKÉ PÉČI: 

Roman Jaroš – Pozorovatel

ZOO Ostrava

Vít Lukáš – Kontrola vajíček

V letošním roce dokumentuji pro Národní muzeum kompletní vývoj vzácné šípové žáby pralesničky barvířské „Tumucumaque“ (Dendrobates tinctorius „Tumucumaque“). Na tomto snímku je zachycena kontrola 5 dní starých vajíček v rukou jejich chovatele Jana Thumy. Vyvíjející se embrya mají v tomto stadiu znatelnou hlavu, ocas a externí žábry. Jejich velikost je 4 mm.

Matyáš Slavík – Vlčí láska

CENA ZA NEJLEPŠÍ FOTOGRAFII ČESKÉ PŘÍRODY:

Igor Mikula – Rhinolophus

Dvanáct dní strávených na jednom místě. Neustálé pozorování chování, letových tras a celkové aktivity těchto nádherných tvorů. Nekonečné nastavování kompozice, umístění fotoaparátu a správné vzdálenosti čidla. Poslední večer v 18.00 zahajuji finální pokus. Sednu si k ohni a poslouchám strašidelné zvuky plchů v korunách stromů nad mojí hlavou. 19.00. Zamyslím se, vypnul jsem mód sleep? Radši se na to ještě podívám. Čidlo je aktivní, zkontroluji tedy display a na něm vidím tuto fotku.

Igor Mikula – Kos černý (Turdus merula)

Další generace tohoto druhu, která žije na záchodovém okně na chatě mého přítele. Sledoval jsem jejich chování po mnoho hodin a přítomnost kamery jim nevadila ani při krmení.

Vít Lukáš – Pod vodou, nad listem

Mloci skvrnití (Salamandra salamandra) jsou vejcoživorodí. To znamená, že samice nekladou do vody vajíčka, nýbrž rodí již vylíhnuté larvy. Ty mají vnější žábry a žijí ve vodě, dokud se nepromění do konečné suchozemské podoby mloka. Často je můžete pozorovat na okraji tůní, kde na listech těsně pod hladinou číhají na svou kořist. Tato fotografie byla pořízena na okraji tůňky pomocí dvou blesků, umístěných pod vodní hladinou. Její pořízení mi trvalo zhruba tři týdny, jelikož larvy jsou velmi plaché a při sebemenším vyrušení se rychle schovají do bahna či pod listí. Praha, Česká republika

SÉRIE: 

Zuzana a Matěj Dolinayovi – Zmijí šupiny

Skupina zmijovitých hadů úspěšně osídlila mnoho různých prostředí v tropické části světa kromě Austrálie. Šupiny každého druhu se liší a prozrazují informace o jeho životním prostředí. Většina druhů má šupiny kýlnaté, tedy s vystouplým kýlem uprostřed šupiny.

Lukáš Veselý – Významné stromy pod noční oblohou

Série je věnována památným a dalším dominantním stromům v krajině fotografovaným v noci pod jasnou oblohou. Motivem byla skutečnost, že se mi osamocené a staré stromy vždy líbily jako magický prvek v krajině. Také jsem chtěl poukázat na to, že kvůli stále většímu světelnému znečištění je pozorování přírodní noční oblohy těžší a těžší. Lidé vidí v noci černobíle a pouze fotoaparátem lze docílit barevné noční oblohy a mnohem více detailů. Bez tak enormního světelného znečištění v celém Česku by vizuální pozorování také odkrylo mnohem více tajů noční oblohy.

Martin Veselý, Mafra, a. s. – Uzavřená zoo

Koronavirová epidemie si vyžádala sérii přísných opatření i v Safari parku Dvůr Králové, který byl od poloviny března pro návštěvníky uzavřený. V rámci reportáže z prázdné zoo jsem zde pořizoval snímky ošetřovatelů v rouškách při krmení a momentky zvědavých zvířat, která jako by byla šťastná, že zase vidí návštěvníka. Otevření Safari parku je zatím v nedohlednu.

PŘÍRODA V PRAZE: 

Martin Divíšek, EPA – Krmení racků u Karlova mostu

Žena krmí racky z okna u Karlova mostu v Praze, Česká republika, 12. ledna 2021

Viktoriya Dobrobabenko – Zimní procházka

Kráčející březí samice nutrie. Břeh Vltavy na Malé Straně u Karlova mostu

Michaela Pupíková – Okno…

Mufloni se v nemocnici pohybují bez omezení. Dokonale se adaptovali na podmínky velkoměsta.

ZVÍŘATA VE SVÉM PROSTŘEDÍ:

Matej Ferenčík – V doprovodu

Rozpad korunové etáže nepředstavuje pro les a jeho obyvatele žádnou hrozbu. Vědí o tom také hlušci, pro které je karpatský smrkový prales domovem. V mrazivém listopadovém dni takhle pózovali před objektivem bezmála hodinu. Také několikrát v doprovodu hejna křivek. Lokalita: Orava, Slovensko

Jiří Hřebíček – Neklidné moře

Hejno racků nad neklidným mořem norského fjordu.

Jan Stria – Mořský vysavač

Dugong žije v teplých mořských zátokách a živí se hlavně vodními rostlinami. Pokud se poštěstí, nejlepší pozorování je brzy ráno. Vyfoceno při potápění na nádech. Egypt

NOMINACE CZECH PHOTO JUNIOR 2021:

Kategorie mladší žáci:

Jana Andresová (10 let) – Varhany

Kryštof Červinka (10 let) – Karlův most

Michal Vaicenbacher (7 let) – Brhlík lesní

Kategorie starší žáci: 

Kristýna Coufalová (15 let) – Skokaní pohled – fotografie pořízena u rybníka Vidlák, V Pískovně

Adam Kőszegi (14 let) – Na lovu

Eva Svrčková (14 let) – Křižák pruhovaný

Kategorie studenti středních škol:

Jana Chalupníková (18 let) – Jsou cesty, které nevidíme

Ondřej Labaš (17 let) – Ve stínu lesa

Michal Vais (18 let) – Časovaná bomba

Zdroj: Kontakty a další informace: www.czechphoto.org
PR – Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org