Safari Park Dvůr Králové nad Labem poprvé ve své historii odchoval medojeda kapského. Lasicovitá šelma se narodila na konci loňského prosince a chovatelé v minulých dnech zjistili, že jde o samce. Medojedy, jejichž chov v zajetí je značně náročný, za poslední rok nerozmnožila žádná jiná zoo na světě.

Chovný pár medojedů, patnáctiletého samce Tysona a třináctiletou Beebee, získal safari park loni z Velké Británie. Brzy po nastěhování do nového domova se začali pářit. „Beebee porodila mimo boudu a mládě jsme měli celou dobu na očích, stále ho ale až úzkostlivě hlídala a skrývala. Proto teprve teď můžeme s jistotou říct, že jde o samce,“ uvedla zooložka Gabriela Linhart.

Mládě je stále plně závislé na matce, donedávna bylo slepé. Chovatelé míní, že do výběhu se mládě i s matkou začne vypravovat na konci jara. U matky samec zůstane asi rok, pak by se měl přesunou do jiné zoologické zahrady.

Rozmnožování medojedů v zajetí je podle dvorských chovatelů vzácné. Také jejich chov není jednoduchý. „Medojed je svéhlavé a urputné zvíře, které je třeba neustále zabavovat a připravovat mu nové podněty. Navzdory tomu často vymyslí, jak se dostat i z těch nejlépe zabezpečených expozic. Díky obrovské síle stěhují předměty ve výběhu,“ uvedla Boučková.

Medojed kapský v přírodě zatím není bezprostředně ohrožený vyhubením. Jejich stavy však na mnoha místech rychle ubývají. Žije v celé Africe a v jihozápadní Asii. Živí se drobnými obratlovci, rád si pochutná i na hlízách nebo medu. V přírodě se do podzemních hnízd divokých včel medojedi dostávají díky své velké síle a silným drápům. Kvůli jejich urputnosti a velmi silnému stisku čelistí se medojedů obávají i lvi. Navzdory zavalitému zjevu medojedi výtečně šplhají.

Zdroj: ČTK
Zdroj foto: priroda.cz, matrika.spsostrov.cz