Velká Británie v příštích několika měsících nainstaluje největší síť monitorovacích systémů, které budou sledovat život v oceánech. Síť kamer na tyčích z uhlíkových vláken bude monitorovat více než 4 miliony čtverečních kilometrů oceánu. Projekt bude stát britskou vládu 2 miliony britských liber, bude trvat čtyři roky. Je to největší akce svého druhu, kterou financuje jakákoliv vláda.

Cílem projektu je překlenout mezeru ve znalostech toho, co se děje i v těch částech oceánu daleko od pobřeží, které jsme mohli dříve jen obtížně sledovat. Bude probíhat v okolí britských zámořských území včetně Kajmanských ostrovů, ostrova Svatá Helena a Anguilla.

Síť kamer navazuje na celosvětovou iniciativu, ve které se země po celém světě, včetně USA, Velké Británie a Kanady zavázaly, že budou usilovat o ochranu alespoň 30 procent světových oceánů do roku 2030. Iniciativa zřizuje mořské parky a další speciální oceánské zóny, kde lidé nesmějí lovit ryby.  

Tento projekt bude využívat technologii Baited Remote Underwater Video Systems, neboli BRUVS, k natáčení a fotografování populací divokých mořských živočichů daleko od pobřeží. Systém se skládá z více kamer, které jsou umístěny na rámech z uhlíkových vláken 10 metrů pod vodou v oblastech hlubokého oceánu.  Lze tak shromáždit až 100 vzorků během sedmi až deseti dnů v určité oblasti na moři a získat snímek toho, jak vypadají populace ryb a dalších mořských živočichů v určitém časovém okamžiku. V průběhu času budou moci týmy, které pracují na tomto projektu, porovnávat velikosti a počty živočichů z různých vzorků, aby zjistily, zda úsilí o zvýšení populací ryb a mořských živočichů, například 30 ku 30, funguje.

„Špičková technologie, jako jsou tyto kamery, bude zásadní v našem tažení na ochranu klimatu,“ uvedl ve svém prohlášení předseda britské vlády Boris Johnson. „Naši oceánští odborníci jsou světovými lídry v ochraně oceánu a nesčetných druhů, které v něm žijí.“ Úsilí Spojeného království o zachování mořského života je zvláště důležité pro místní a pobřežní ekonomiky na jejích zámořských územích.

Určitého pokroku v ochraně oceánů bylo již dosaženo. Tím místem jsou korálové útesy, snad to není jen tím, že zde lidé mohou šnorchlovat, potápět se. Je třeba ale něco dělat i pro zbylých 70 % planety, kterou nazýváme modrou!

Zdroj: NBC News (vč. úvodního foto)
Volně přeloženo: ekoosveta.cz (Alice Kolářová)