Spolek Krásenka se snaží připravovat programy pro děti základních škol tak, aby zvelebili okolí ekovýchovného spolku a mohli zde pořádat společenské akce s osvětovou tématikou kolem ekovýchovy pro děti i dospělé. Témata osvěty jsou Semínkovna, minimalismu, BezObalu, ZeroWaste, Permakultura, soběstačnost apod. Za zajímavé téma považují směnu a to jak věcí (SWAPy), rostlin (Green SWAPy) a také služeb (vzájemná výpomoc). Chtějí podporovat společenské vazby mezi lidmi a učit je žít jinak, blíž k přírodě s ohledem na ni a zároveň převzít odpovědnost nad svými životy a nespoléhat se na systém. Věnovat se prevenci v rámci svého zdraví (sport, psychika, zdravé stravování, dobré vztahy s lidmi z okolí). Další téma do budoucna je nízkonákladové bydlení v přírodě v domech z alternativních, energeticky nenáročných materiálů. Video rozhovor najdete ZDE.

Co Vás vedlo k založení spolku Krásenka?
Potřeba šířit osvětu ohledně chování se k přírodě i mezi lidmi navzájem. Když tak pozoruji všude diskuze, kde na sebe dospělí lidé útočí a dohadují se, došlo mi, že jediné východisko z tohoto stavu budou naše děti, které pochopí vážnost ohrožení naší planety a snad i to, že peníze nejsou to jediné a nejdůležitější na světě, ale že je potřeba to dělat vždy i s tím, aby se člověk choval k planetě jako k symbiotickému organismu a ne, aby na ní jen parazitoval. Postupem času jsem měla větší potřebu, abych nejen sdílela články na toto téma a sem tam napsala vlastní příspěvek, ale abych se do toho zapojila ještě víc a zapojila právě i své děti. Podle mě jsou děti právě tou největší motivací pro ostatní děti.

Proč jsou pro Vás environmentální vzdělávání, výchova a osvěta tak důležité?
Bydlím v místě, kde je prostor, je tu krásná okolní příroda a je tu nemovitost, ve které by takové vzdělávací programy šly realizovat (a dřív se také realizovaly). Takže parádní možnosti. Do toho mám děti, se kterými se neustále o vztahu k přírodě bavíme a pro děti je to zajímavé i zábavné. Ráda bych v nich podpořila to, k čemu přirozeně tíhnou, tj. starost a zájem o přírodu. Baví je pěstovat rostlinky, zajímají se o zvířátka, v lese pomáhají sbírat odpadky, ani je nenapadne něco do přírody vyhodit…A toto je potřeba v dětech podporovat. A nejen v těch vlastních dětech, ideálně ve všech dětech, se kterými se potkám. A proto mi na zvětšení dosahu takovýchto informací přijde EVVO jako ideální. Chci, abych žila ve světě, kde se lidé k přírodě chovají hezky. A chci, aby tak žily moje děti. Osvěta ve velkém mi přijde jako nejlepší volba, jak dostat informace mezi lidi a hlavně děti, které to pak budou přirozeně šířit dál.

Uvádíte, že komunikujete s nadšenci pro komunitní život a cohousing, co si máme pod tím představit?
Založila jsem FB stránku „Cohousing a komunitní bydlení pro celou ČR“ už v roce 2019, protože mě toto téma velmi zajímá. Sama bych ráda bydlela cohousingově, tj. ve svém domku, ale s možností sdílet společný prostor s dalšími rodinami. Například mít společně část pozemku, kde bychom zahradničili, setkávali se jak dospělí, tak hlavně děti. Ostatně celé toto téma je pro mě důležité hlavně kvůli dětem, které jsou velice společenské a v kolektivu dalších dětí se úžasně rozvíjejí. Podle mě se takto nejlépe učí volnou hrou mimo školkové a školní zařízení. A mít takové možnosti spojené s bydlením mi přijdou jako ideální varianta.

Pořádáte i tzv. SWAPy. Co to jsou SWAPy?
SWAPy jsou setkání k výměnám – k výměnám čehokoliv. Jsou tzv. GREEN SWAPy, které se zaměřují na výměnu rostlin a semínek, ale asi nejčastější SWAPy jsou ohledně oblečení, bývají tam i knihy nebo věci do kuchyně či cokoliv do bytu menších rozměrů. Základním pravidlem je, že přinesete to, co je nové nebo jako nové (mnoho lidí má doma ve skříních oblečení s visačkou, které nikdy neoblékli). Na SWAPy se nenosí roztrhané, ošoupané a hodně onošené věci. Měly by to být věci, které byste se nestyděli darovat někomu i jako dárek. Naopak si můžete ze SWAPu odnést cokoliv, co se vám líbí zdarma. Když jsem SWAPy pořádala u Dačic, byla jsem domluvená s místní charitou ze Slavonic a vše, co ze SWAPu zbylo, jsem jim odvezla. Je to úžasná společenská akce a zároveň se lidé zbaví nepotřebných (ale pořád hezkých) věcí a odnesou si, co se jim líbí. Plánuji to spojit i s informacemi ohledně minimalismu, ZeroWaste a BezObalu.

V době COVIDu, celkového lock downu ČR, je náročné organizovat přednášky a různé kurzy, jakým způsobem se v této době bude Vaše činnost rozvíjet?
Chystám se na seberozvoj v online formě a pak bych následně chtěla dělat krátká videa, případně webináře online. Taktéž bych ráda část informací přenesla na web, ale to bude vyžadovat hodně času, takže nevím, jak dlouho mi bude trvat, než to všechno zrealizuji, protože se živím zcela něčím jiným, což je časově náročné. Proto tedy po malých krůčcích kupředu.

Co byste jste chtěla sdělit důležitého nebo zdůraznit, na co se bude Váš spolek zejména zaměřovat?
Krásenka se chce zaměřit na nyní aktuální témata ohledně ekovýchovy a dalších přidružených témat, a to jak pro děti, tak pro dospělé. I před založením spolku jsem měla potřebu neustále sdílet informace ohledně ZeroWaste, NonToxic, soběstačnosti, permakultury, výroby domácí kosmetiky, apod…
V Bělé u Jevíčka jsem od 9/2020 a pro tuto oblast jsem založila FB skupinky jako jsou: „Obal není odpad…“, Rostlinky…“, „Spolujízdy…“. Všechny skupinky mívají dovětek Jevíčko, Velké Opatovice, Moravská Třebová, Svitavy, atd… To vše, aby bylo jasné, že to je hlavně pro místní lidi a aby případné převzetí obalů k dalšímu využití, nebo kytiček, nebo kvásku (ten jsem nyní nabízela zdarma s receptem jen za vyzvednutí) nemuseli přičítat náklady za poštovné. Také jsem zde založila Semínkovnu. Doufám, že se mi zde podaří vybudovat komunitu místních lidí, kteří se budou scházet osobně u nás na Krásence a budeme zde rozvíjet společenské vztahy a všechna témata kolem ekovýchovy.