Pasivní dům s pečovatelskou službou, projekt uhlíkově neutrální čtvrti, technologie pro potisk látek bez vody či aplikace chránící stromy se letos utkají v ekologické soutěži E.ON Energy Globe. Společnost dnes představila deset finalistů v pěti soutěžních kategoriích, které vybrala odborná porota. Pro jednotlivé soutěžící mohou lidé hlasovat do konce srpna. Do letošního ročníku bylo podle organizátorů přihlášeno 273 projektů.

Jako finalista do kategorie Země letos postoupil Domov Podhradí, který manželé Motlovi provozují v Týnci nad Labem. Pro dřevostavbu byl využit recyklovaný materiál a energii získává z obnovitelných zdrojů. Dům doplní permakulturní zahrada a park. Soupeřem domova je projekt uhlíkově neutrální čtvrti Chytré Líchy, která má během několika let vyrůst v Židlochovicích na Brněnsku. Projekt počítá s padesátiprocentní úsporou vody i poloviční produkcí odpadních vod. Má využívat chytrou síť a šetřit energií.

V sekci Oheň je prvním finalistou firma Ciur z Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi, která vyrábí tepelnou izolaci z recyklovaného papíru. V rámci takzvané upcyklace přetváří druhotné suroviny v užitečné produkty. Dalším soutěžícím je firma Pikto Digital, působící v Břeclavi a Nitře. Porotu zaujala technologií potisku látek bez použití vody. Inovativní stroj podle zástupců firmy umí potisknout umělé i přírodní materiály.

S technologií využívající recyklát textilií z autoprůmyslu, která umožňuje osadit tramvajové pásy zelení, sníží hluk a zároveň efektivně zachytí prach i dešťovou vodu, soutěží plzeňská firma Brens Europe. Patentovaný pokryv využívají v Ostravě a v Košicích. Společnost se svým produktem soutěží v kategorii Voda. V téže oblasti je druhým finalistou brněnský spolek ClimaCare s aplikací Zalej mě, která chrání stromy v městech před uschnutím. Aplikace ukazuje, které stromy potřebují vodu a kolik. Zároveň nabádá lidi, aby k zalévání využili použitou vodu.

V soutěži je letos také start-up Luftio, který vyvinul chytrý systém pro kontrolu vzduchu v místnosti. Drobné zařízení monitoruje teplotu, vlhkost, hodnoty CO2 i přítomnost těkavých organických látek ve vzduchu. Má zlepšit pohodlí a soustředěnost zaměstnanců ve firmách. Dalším finalistou v sekci Vzduch je projekt Fakta o klimatu, který si klade za cíl přinášet kvalitní a přehledné informace o klimatické změně. Projekt na webu předkládá srozumitelně zpracovaná vědecká data.

Osvětu ohledně ekologického zpracování použitého stolního oleje přináší projekt Třídímolej.cz. Především obyvatelé severu Moravy si na webu najdou nejbližší místo, kam mohou nádobu s olejem odnést. Ostravská firma Trafin Oil, která web i síť kontejnerů provozuje, tyto oleje zpracovává do suroviny sloužící k výrobě biopaliv druhé generace. Soutěžící v kategorii Iniciativa, pražský spolek Bieno, se snaží oživit vnitrobloky ve městech zelení i kulturou a zároveň posílit sousedské vztahy. K práci ve vnitroblocích spolek využívá ekologické postupy. Bieno má přehled asi o stovce aktivních dvorů a vnitrobloků. Podílí se na činnostech zhruba v polovině z nich. Většina zapojených vnitrobloků je v Praze, spolek však působí například i v Karlových Varech.

Takzvaný „ekologický Oscar“ bude letos udělen potřinácté. Získá ho absolutní vítěz soutěže. Cílem soutěže je vyznamenat energeticky úsporné projekty, které šetří energii, přírodu, využívají obnovitelné zdroje a celkově přispívají k ochraně životního prostředí. Loni zvítězila obec Hostětín na Zlínsku. Porota i veřejnost ocenily, že dlouhodobě klade důraz na trvale udržitelný rozvoj a šetrnost k životnímu prostředí. Obec aktivně využívá místní zdroje a obnovitelné energetické suroviny.

Zdroj: ČTK