Vítejte na stránkách Informačního portálu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu (EVVO) v Pardubickém kraji i za jeho hranicemi

ORNITOLOGOVÉ VYZVALI VEŘEJNOST K POZOROVÁNÍ ČAPÍCH HNÍZD

ORNITOLOGOVÉ VYZVALI VEŘEJNOST K POZOROVÁNÍ ČAPÍCH HNÍZD

     Autor: Česká společnost ornitologická (ČSO)  08.07.2021  

K pozorování čapích hnízd vyzvala veřejnost Česká společnost ornitologická (ČSO). Podle ornitologů lidé letos spatřili malá čápata na 515 hnízdech, na 269 hnízdech už byla mláďata vzrostlá. Informace o velkých mláďatech čápů bílých trénujících let jsou klíčová pro vyhodnocení úspěšnosti hnízdění, uvedli zástupci ČSO v tiskové zprávě.

V letošním roce se poprvé blížíme 1000 zapojených dobrovolníků. Za poslední dva roky se počet zapojených lidí téměř zdvojnásobil! To nás moc těší, protože to hlavní – zjištění počtu mláďat, která hnízdo zdárně opustí – máme teprve před sebou,“ uvedla koordinátorka programu Gabriela Dobruská. Loni se podle Dobruské zapojilo 699 dobrovolníků. Meziroční nárůst Dobruská přičítá k tomu, že lidé omezili kvůli pandemii cestování a procházky si oživovali právě pozorováním čápů.

Pozorování čapích mláďat trénujících let je krásný zážitek. Je však potřeba připravit se i na případná zklamání, kdy mláďata nemusela přežít přívalové deště či krupobití uplynulých týdnů,“ podotkla Dobruská. Podle ornitologů mají sice letošní mláďata nejkritičtější období už za sebou, vyhráno však není.

ČSO proto vyzvala lidi, aby si ve městech i v krajině všímali čapích hnízd. „Zapojit se může opravdu každý. Od rodin s dětmi během dovolené až po důchodce, kteří sledují třeba jediné hnízdo před svým oknem každým dnem. Každý záznam má velkou cenu,“ uvedla Dobruská. Zdůraznila, že význam mají i informace o tom, že na hnízdě čápi nebyli. Pokud však lidé v hnízdě ptáky spatří, měli by své pozorování zapsat na web nebo do aplikace Avif Mobile. Přidat mohou i fotografii. Zástupci ČSO také upozornili, že velká mláďata lidé poznají podle šedých nohou a šedého zobáku. Dobrovolníci s ČSO na pozorování čápů spolupracují od roku 2014. Na webu postupně vznikla interaktivní mapa čítající přes zaznamenaných 1400 hnízd čápa bílého doplněná dalšími informacemi. Podle společnosti je na mapě u jednotlivých míst také patrné, zda je potřeba kontrola hnízda nebo v jaké fázi by mělo být hnízdění jednotlivých párů.

Podle ornitologů ve většině zemí Evropy populace čápa bílého stoupá, v Česku je považována za stabilní. Tažní čápi se u nás na hnízdech objevují kolem poloviny března, první přilétá většinou samec. Hnízda jsou na střechách budov, nefunkčních komínech, sloupech elektrického vedení, hnízdních podložkách, ale i na posedech či stozích slámy. Na hnízdě se oba partneři zdraví hlasitým klapáním zobáku a záklonem hlavy.

Čápi poprvé hnízdí kolem pátého roku života, jsou však záznamy i o hnízdění dvacetiletých ptáků. Vlastní hnízdění začíná koncem dubna. Na dvou až pěti vejcích sedí čápi přes měsíc a další dva měsíce mláďata krmí – partneři se v péči střídají. Většina čápů svá hnízdiště opustí koncem července, načež se shromažďují na loukách. Na sklonku srpna se pak vydávají do Afriky.

Zdroj: ČTK


Sdílet článek na Facebooku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *