Nový stavební zákon je podle asociace ekologických organizací Zelený kruh špatný a měl by být po volbách jako jeden z prvních zrušen. Ekologové normě vyčítají, že upřednostňuje rychlost rozhodování před kvalitou projektů a omezuje pravomoci ministerstva životního prostředí, uvedli dnes na webu.

Novou stavební legislativu dnes schválili poslanci, kteří přehlasovali veto Senátu.
Podle Zeleného kruhu napsání zákona financovala Hospodářská komora. Norma podle ekologů radikálně omezuje pravomoci ministerstva životního prostředí a má i další vady. 

Je to zákon, který upřednostňuje rychlost rozhodování před kvalitou posuzovaných projektů. Je to zákon, který ignoruje fakt, že potřebujeme řešit změnu klimatu,“ uvádí Zelený kruh.

Ekologové si přejí, aby ihned po podzimních sněmovních volbách začala daty podložená debata o tom, co musí být ve stavebním zákoně, aby byl prospěšný nejen pro velké stavebníky. Budoucí verze zákona by podle nich měla přinést změny zaručující, že města budou odolná vůči klimatické změně, krajina bude chráněna před snahou vše zastavět a lidé budou mít silný hlas při územním plánování místa, v němž žijí.

Sněmovna přehlasovala senátní veto a stvrdila nový stavební zákon dnes večer. Vláda si od něj slibuje rychlejší stavební řízení a dodržování lhůt. Zákon se připravoval několik let a ministerstvo pro místní rozvoj, které ho předložilo, ho považuje za zásadní. Odpůrci varují, že vzdálí úřady občanům, a stavební řízení naopak zkomplikuje.

Zdroj: ČTK