Vlčí pár, který se před několika lety usadil v Beskydech, přivedl letos na jaře na svět vlčata. Potřetí v řadě se narodila vlčata taky ve smečce v Javorníkách na moravsko-slovenském pomezí. Ve společné tiskové zprávě to oznámili pracovníci a zoologové z Hnutí Duha a Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně, kteří úspěšné rozmnožování potvrdili.

Zoologům se podařilo i přes plachost vlků mláďata pozorovat přímo v terénu a také vyfotit. Další vývoj obou smeček pomohou mapovat i noví dobrovolníci. „Potvrzení rozmnožování vlků představuje pro Chráněnou krajinnou oblast Beskydy významnou událost. Věřím, že tak jako rysové, stanou se i vlci trvalou součástí zdejší přírody. I v následujících měsících budeme pohyb vlčích rodin v Beskydech a Javorníkách podrobně sledovat. Uvítáme také poznatky o pohybu vlků a dalších velkých šelem od veřejnosti,“ řekl koordinátor beskydského monitoringu velkých šelem Hnutí Duha Michal Bojda.

Výskyt vlků v Beskydech letos v létě doprovází časté útoky na ovce. Většinu škod ale napáchají na nedostatečně zabezpečených pastvinách. Chovatelé tomu mohou zabránit například zajištěním stád pomocí kvalitních elektrických ohradníků. Další variantou je zavírání ovcí a koz na noc do košárů či chléva nebo pořízení pasteveckých psů vhodného plemene.

Snížení kvóty lovu vlka na Slovensku v posledních letech a celoroční ochrana v příhraničních oblastech s Českou republikou umožnila expandovat vlkům i do dalších oblastí na okraji Západních Karpat. „Vlci budou postupně obsazovat další příhodné biotopy a volná teritoria v oblasti Beskyd, Javorníků a dalších navazujících pohořích. Je proto potřeba využít všechny dostupné prostředky a udělat preventivní zabezpečení před útoky velkých šelem,“ řekl zoolog z Mendelovy univerzity Martin Duľa.

Doplnil, že pokud má vlk efektivně pomáhat s regulací volně žijících kopytníků, je nutné zamezit tomu, aby získával lehce dostupný zdroj potravy v podobě hospodářských zvířat.

Autor: Hnutí Duha a Ústav ekologie lesa MU v Brně

Zdroj: ČTK