Nové klimatické návrhy Evropské komise by měly zohledňovat specifika jednotlivých členských států a jejich ekonomik. Na dnešním jednání v Praze se na tom shodli zástupci evropských výborů parlamentů zemí visegrádské čtyřky, řekl ČTK předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Politici z Česka, Polska, Maďarska a Slovenska poukázali podle něho také na sociální rozměr klimatických plánů.

Shodli jsme se na tom, že je nutné něco dělat, ale uplatňovat jeden stejný vzorec na všechny členské státy nelze vzhledem k zásadním rozdílům v průmyslu a v energetickém mixu,“ uvedl Benešík. Není také možné, aby obyvatelé doplatili na klimatické plány skokovým zvýšením životních nákladů, musí být sociálně únosné, podotkl.

Komise mimo jiné navrhla, aby nové vozy v EU od roku 2035 nemohly produkovat žádné emise oxidu uhličitého, což zásadně prodraží a prakticky znemožní jejich výrobu. Mezi návrhy je i zásadní rozšíření systému emisních povolenek, jejichž prostřednictvím by se mělo nově platit za znečišťování ovzduší v důsledku silniční či lodní dopravy a vytápění budov. Průmyslové podniky či aerolinky by měly přijít o bezplatné povolenky.

Unijní exekutiva plánuje také zavedení takzvaného uhlíkového cla. Měly by je platit podniky vyvážející do EU neekologicky vyráběné produkty jako ocel, hliník, cement, hnojiva či elektřinu.
Zástupci evropských výborů podle Benešíka zdůraznili potřebu celosvětového řešení klimatické změny, když mezi velkými znečišťovateli jsou také například Čína, Spojené státy, Rusko a Indie. „Apel na klimatickou diplomacii byl naprosto jednoznačný a velký. Evropa nemůže být samostatný běžec,“ řekl.

Tématem dnešního jednání byla také pandemie covidu-19. Benešík uvedl, že unie by měla podnítit prošetření vzniku a šíření nového koronaviru. „Ne proto, abychom ukázali na nějakého viníka, ale proto, abychom byli schopni takovým situacím v budoucnu předcházet. Pokud nezjistíme, kde se systémově staly chyby například na straně Světové zdravotnické organizace, kdo co zanedbal, kdo koho neinformoval, tak nás to čeká znovu,“ míní. Zástupci evropských výborů se vyslovili za strategickou soběstačnost EU, aby se neopakovala situace, kdy členské státy draze nakupovaly ochranné pomůcky a zdravotnický materiál z Číny.

Autor: ČTK

Zdroj: ČTK