V Pardubickém kraji začaly podeváté Technohrátky. Akce má zvýšit zájem žáků základních škol o technické a odborné vzdělávaní. Koná se od roku 2009. Žákům zábavnou formou představuje odborné obory, řemesla na středních školách a učilištích v Pardubickém kraji. Letos se Technohrátky konají pouze na podzim, jarní protiepidemická opatření konání znemožnila, řekl novinářům manažer akce Vladimír Zemánek.

Musíme během podzimu stihnout 15 akcí, přišli jsme o jarní termíny, bude to náročné,“ řekl Zemánek. Dnes zájemci navštívili Střední průmyslovou školu stavební v Rybitví. Seznamovali se s obory tesař, truhlář, zedník, umělecký kovář-zámečník.

Povinné jsou roušky, žáci a studenti jsou testovaní, akce se zúčastní maximálně stovka žáků. „Vedeme si jmenné seznamy účastníků, kdyby bylo potřeba,“ řekl Zemánek. Zájem základních škol je letos enormní, hlásí se na jednu akci 180 až 200 žáků. Možná je však maximálně stovka, dodal.

Důvodem vzniku Technohrátek byl pokles zájmu o odborné vzdělávání. Přitom podle ředitele Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpla mají absolventi odborných škol jisté zaměstnání. „Úspěšné firmy se předhání v benefitech, aby si udrželi zaměstnance,“ dodal Klimpl.

Ředitelka SPŠ stavební Renata Petružálková potvrdila, že nejen řemeslníci jsou na trhu práce nedostatkové profese. „Šílíme z tlaku firem, nemají, jak zvládat zakázky. Během covidu ani neměli zahraniční pracovníky. U nás zájem o studium roste, letos máme o 38 žáků víc než loni a o 90 víc než předloni,“ řekla Petružálková.

Technohrátky letos pořádají 9. ročník. Dosud se jich zúčastnilo 12.765 žáků ze 119 základních škol. Do projektu se zapojilo 25 středních škol v kraji.

Autor: Pardubický kraj

Zdroj: ČTK

Zdroj foto: Odborné učiliště Chroustovice