Plzeňští, pražští a němečtí vědci zahájili práce na projektu Adventure, jehož cílem je dosáhnout lepších povrchových vlastností materiálů. Vyvíjejí technologii takzvaného laserového texturování (LST), která může nahradit otryskávání. Uplatnila by se v leteckém, vesmírném, zdravotnickém nebo energetickém průmyslu. Tříletý výzkum podpořila Technologická agentura ČR.

Technologie nanášení povlaků pomocí žárového nástřiku umožňují vytvářet vysoce funkční povrchy s vynikajícími vlastnostmi jako otěruvzdornost, tvrdost a vytváření tepelných bariér, které mají široké uplatnění v průmyslu. Mají ale omezení, hlavně pro aplikace, kde je důležitá vysoká spolehlivost a trvanlivost spojení povlaku s podkladem,“ řekl Jiří Martan z výzkumného centra Nové technologie (NTC) Západočeské univerzity v Plzni, které projekt získalo. Výsledkem projektu má být technologie, která limity překoná.

Kromě NTC jsou dalšími účastníky projektu Výzkumný a zkušební ústav Plzeň, Ústav fyziky a plazmatu AV a saská vysoká škola aplikovaných věd Hochschule Mittweida. Mezinárodním tým chce dosáhnout vyšší produktivity dosavadního žárového nástřiku zavedením LST. Nová technologie má zkvalitnit přilnavost materiálů, prodloužit jejich životnost a spolehlivost a snížit znečištění prachem i spotřebu materiálu při výrobě povlaků.

Hlavním úkolem je vůbec poprvé zkombinovat technologii LST pro vysoce produktivní obrábění, posuvné LST metody, paralelního zpracování ultrakrátkými laserovými pulzy a rychlého měření teplot,“ řekl Martan. Výzkumníci z NTC mají s laserovým texturováním materiálů a termodiagnostikou laserových procesů mnohaleté zkušenosti. Využijí i systém pro rychlé měření teplot v řádu nanosekund.

Podle Martana hledají světové průmyslové podniky z leteckého, vesmírného, zdravotnického nebo energetického průmyslu inovativní technologie pro dosažení dokonalejších povrchových vlastností materiálů. Technologie má potenciál pro uvedení do průmyslové praxe, protože jde o metodu čistou, flexibilní, reprodukovatelnou a ekologickou, dodal.

Autor: ZCU

Zdroj: ČTK

Zdroj foto: info.zcu.cz