Pozastavení dotace na výstavbu nové rozhledny na polské straně vrcholu Králického Sněžníku požaduje několik českých ekologických organizací, podle kterých se investice provádí v rozporu s pravidly a podmínkami pro udělení finančního příspěvku Evropské unie a České republiky i s evropskou směrnicí o stanovištích. Kvůli stavbě vznikla česko-polská expertní komise, která dnes poprvé zasedala v Olomouci. Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Viléma Frčka komise zjistila „dílčí pochybení“ investora rozhledny i dodavatele a uložila za ně pokuty. Stavba rozhledny pokračuje.

Ministerstvo pro místní rozvoj udělilo na tento kontroverzní projekt obrovskou dotaci, je to zhruba 77 milionů korun. Je to v podstatě perverzní dotace, protože z veřejných prostředků se platí poškozování evropsky výjimečné přírody, což je skandální. Vyzýváme ministerstvo životního prostředí a ministerstvo pro místní rozvoj, aby dotaci zastavila a došlo k novému projednání celého projektu a řádně se posoudil dopad výstavby na evropsky významnou přírodu,“ řekl předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Bačík dnes s dalšími ochránci přírody zorganizoval protestní shromáždění před sídlem olomoucké pobočky dotační organizace Centrum pro regionální rozvoj, kde o stavbě rozhledny poprvé jednala česko-polská expertní komise. „Došla k závěru, že v průběhu stavby došlo k dílčím pochybením ze strany dodavatele a investora, za která byly uděleny peněžní pokuty. Jednalo se zejména o nedodržování povolení při pohybu těžké techniky či využívání čtyřkolky pro dopravu zaměstnanců na staveniště. Současně byly zesíleny kontrolní mechanismy pro další dodržování stanovených podmínek, aby bylo zabráněno jejich porušování,“ řekl Frček.

Ekologové od května do srpna podle Bačíka odhalili na stavbě rozhledny vážná pochybení a opakovaná hrubá porušení předpisů a povolení. Například stavební materiál a konstrukční díly věže se mají přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na stanovené parcele. To se podle ekologů ale neděje. Podle fotodokumentace jezdí těžká technika po zelené turistické stezce z Chaty Pod Sněžníkem podél hranice na polské straně.

V rozporu s povolením i s projektem podle ekologů vznikla provizorní komunikace na vrchol hory k opakovanému využití těžké techniky a zřejmě i k přepravě části materiálu. Stroje také ničí arkto-alpinskou tundru i v širším okolí mimo oplocený stavební prostor, množství techniky prý výrazně převyšuje povolený počet.

Ministerstvo životního prostředí v srpnu požádalo Evropskou komisi, aby přezkoumala výstavbu rozhledny na polské straně vrcholu Králického Sněžníku. Cílem česko-polského projektu je obnova vyhlídkové věže z 19. století, která byla v roce 1973 stržena. Rozhledna má být vysoká 33 metrů. Část peněz poskytlo i ministerstvo pro místní rozvoj. Na celkové náklady zhruba 77 milionů korun přispělo z národních i evropských zdrojů.

Autor: Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN)

Zdroj: ČTK

Zdroj foto: olomoucky.denik.cz