V grantové výzvě Sázíme budoucnost Nadace Partnerství na podporu podzimního sázení stromů uspělo 55 projektů, mezi nimi například i veřejný ovocný sad. Nadace mezi ně rozdělí přes 2,3 milionu korun. Peníze v říjnu a listopadu využijí na vítězné projekty dobrovolníci z neziskových organizací, školy, farnosti či radnic. Nadace o tom informovala v tiskové zprávě. Odborná komise nadace letos vybírala ze 70 návrhů, úspěšné tak byly více než tři čtvrtiny žadatelů. V projektech se objevovaly například plány na zachování původních odrůd stromů či zvýšení odolnosti krajiny vůči změnám klimatu.

Chceme místu, okolo kterého směřují kroky při procházce za ves, vrátit zelený háv. Vysadit stromy, zadržet vodu a celkově jej v létě zchladit a tím vytvořit i další zelené zázemí obci,“ uvedl Jan Pícka ze Sboru dobrovolných hasičů Měcholupy na Lounsku, který stojí za projektem nazvaným Zelené rumy.
Stejný cíl má i Petr Dostál z Velkých Albrechtic na Novojičínsku, kde místní plánují veřejný ovocný sad.

Účelem projektu je na lokální úrovni zapojit veřejnost do aktivit vedoucích k adaptaci na změnu klimatu a podporu obnovy diverzity, zvýšit zájem o své okolí a zvýšit povědomí o starých ovocných odrůdách a jejich přínosu,“ uvedl Dostál. Projekt Sázíme budoucnost je celostátní iniciativa nadace, díky níž bylo za dva roky vysazeno asi 1,1 milionu stromů. Cílem je vysadit za pět let deset milionů stromů mimo les.