U Blanska obnoví zhruba 200 let starou lipovou alej mezi místní částí Obůrka a Novými Dvory. Stromy ponesou jména blanenských osobností, které může navrhovat i veřejnost. Radnice to uvedla na svém webu.

Stromořadí lip se bude jmenovat Salmova alej blanenských osobností. Radnice uvedla, že lipové aleje v Moravském krasu nechal vysázet v první čtvrtině 19. století starohrabě František Hugo Salm. Stromořadí tehdy lemovala cesty od hradu Blansek přes Nové Dvory a Obůrky až do Blanska.

Dodnes se zachovalo 57 vzrostlých lip v Novodvorské aleji a 11 lip u Obůrky. S myšlenkou obnovy části původní Salmovy aleje v úseku mezi obcemi Nové Dvory – Obůrka přišel také nápad věnovat každý ze stromů jedné z blanenských osobností, ať už někomu z historie nebo třeba i našim současníkům. Stromořadí bude kopírovat 200 let starou historickou trasu, předpokládáme, že vysadíme celkem 66 lip,“ uvedl Zdeněk Špíšek ze sdružení Horizont. Dobrovolníci ze sdružení stromy vysadí.
Sázet budou lípu srdčitou a lípu velkolistou. U každého ze stromů bude kartička se jménem osobnosti a QR kód s odkazem na její krátký životopis na internetu. Návrhy na konkrétní jména sdružení přijímá prostřednictvím webového dotazníku.

Historické nebo žijící osobnosti Blanenska může veřejnost nominovat do konce měsíce září. Návrhy posoudí odborná komise a ze zaslaných návrhů bude vylosováno deset autorů – navrhovatelů, kteří obdrží sazenici ovocného stromu,“ doplnil Špíšek.

V návrhu by proto kromě zdůvodnění nominace neměl chybět kontaktní e-mail. Výsadbu lip pak mají dobrovolníci ze sdružení naplánovanou na 15. až 17. října.

Autor: Blansko

Zdroj: ČTK