Dnes začíná Evropský týden mobility, který spojuje města napříč Evropou a má podpořit udržitelné formy dopravy. Kampaň pořádá Evropská komise od roku 2002 a od počátku se do ní zapojuje i česká metropole. Součástí programu je řada akcí včetně diskusí, workshopů, festivalů nebo Dne bez aut, při kterém se některé ulice na určitou dobu uzavřou pro auta a otevřou pro sousedské slavnosti. Mateřské, základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií v Česku i rodiče dětí se ode dneška mohou zapojit do akce Pěšky do školy.

Tématem letošního ročníku týdne mobility je udržitelná a bezpečná doprava a v Praze vyvrcholí ve středu 22. září celodenní akcí s názvem Mobility Day aneb oslava zdravé dopravy. Na programu jsou diskuse a rozhovory s odborníky na téma dopravy, zdravého pohybu a prostředí ve městě a doprovodný program pro děti i dospělé. Lidé budou moci navštívit například workshop bezpečného dopravního chování nebo si vyzkoušet virtuální cyklojízdu po ulicích Prahy a Wroclawi.

V rámci kampaně vyrazí do pražských ulic také pojízdný cykloservis, který bude zdarma provádět základní servis kol, na vybraných pražských nádražích dnes čeká na cestující snídaně, při které se dozví novinky z pražské železniční dopravy, a v sobotu budou moci Pražané v některých městských částech zažít sousedské slavnosti.

Organizace Pěšky městem na nadcházejících sedm dnů vyhlásila čtvrtý ročník akce Pěšky do školy, při které mohou žáci a studenti mimo jiné soutěžit o třídu, která nejvíc chodí. Organizátoři chtějí děti rozhýbat po jejich předchozí distanční výuce, kterou ministerstvo zavedlo kvůli epidemii koronaviru, a posílit tak jejich duševní i fyzické zdraví. Podle odborníků se totiž při distanční výuce zvýšila úzkostnost dětí i rodičů a stouplo riziko dětské obezity.

Koordinátorka Pěšky do školy Marie Čiverná k tomu doplnila, že při sérii karantén si lidé zvykli zůstávat doma a vyhýbat se zalidněným místům. „Rodiče se obávají cestovat s dětmi veřejnou dopravou. Také představa zaplněných ulic vyvolává nejistotu. Cesty pěšky do školy nám usnadní návrat k normálnímu životu,“ uvedla.

Ze sčítání Českého statistického úřadu, do kterého se loni v prosinci zapojilo téměř 300 škol z celé republiky, vyplynulo, že minimálně polovina žáků v běžném školním roce, kdy je neomezují protiepidemická opatření, chodí do školy pěšky. Autem jezdí 17 procent žáků základních škol a nižších ročníků gymnázií. Další využívají hromadnou dopravu či meziměstské autobusy, někteří žáci do škol přijíždějí ale i na kolečkových bruslích, kole, skateboardu či koloběžce.

Každodenní dlouhá dojížďka do školy se týká studentů středních škol a univerzit, kteří za vzděláním zpravidla dojíždějí do velkých měst. Do Prahy například dojíždí do školy přes 56.000 studujících čili do hlavního města dojíždí téměř třetina studentů. V Jihomoravském kraji do škol dojíždí na 70.000 žáků, z čehož dvě pětiny tvoří studenti žijící za hranicí kraje.

Autor: ČTK

Zdroj: ČTK