Na Blanensku budou od října jezdit i nové linkové autobusy na hybridní pohon. Cestující budou patřit mezi první v republice, kteří si jízdu hybridními autobusy na pravidelných spojích vyzkouší. V tiskové zprávě to na svém webu uvedla blanenská radnice. Autobusovou dopravu na Blanensku bude od října zajišťovat jihlavská firma Icom transport, která vyhrála výběrové řízení. Na trasách nahradí ČAD Blansko.

Autobusy od jihlavské společnosti začnou kromě Blanenska jezdit i v části Vyškovska a Brněnska. „Na dopravní pokrytí těchto oblastí jsme pořídili celkem 57 nových autobusů. Většinu tvoří autobusy značky Setra, šest autobusů značky Mercedes-Benz Citaro jsou hybridní vozy. Ty oproti vozům se spalovacím motorem uspoří až osm a půl procenta pohonných hmot. Čtyři hybridní autobusy jsou připravené přímo pro Blanensko a Boskovicko,“ uvedla za firmu Markéta Kadlecová.

Pořízení hybridního autobusu vyjde zhruba na 6,5 milionu korun, jeho přínos je podle radnice nejen v úspoře paliva. Větší komfort by měli pocítit i cestující. Hybridní autobusy totiž méně vibrují a mají plynulejší a tišší rozjezd. „Kromě ceny jízd je pro nás zásadní právě komfort cestujících. Nové autobusy mají také výkonnou klimatizaci a dvojité sklo, aby byla teplota uvnitř co nejvíce stabilní,“ uvedl starosta Blanska a krajský radní pro dopravu Jiří Crha (ODS).

Nové autobusy pokryjí přepravu linek integrovaného dopravního systému kraje. Nový dopravce plánuje, že autobusy v barvách jihomoravského kraje ročně najezdí téměř šest milionů kilometrů. Přímo v Blansku ale bude linky městské hromadné dopravy i nadále obsluhovat původní firma, společnost ČAD Blansko. Ta novému dopravci, k němuž přešla i značná část řidičů ČAD, poskytne také zázemí přímo na hlavním autobusovém nádraží, kam budou linky integrovaného dopravního systému i nadále zajíždět.

Autor: Blansko

Zdroj: ČTK