Pardubice chtějí nejspíš v příštím roce odbahnit jezero Čičák, které je v parku Na Špici. V minulosti od investice kvůli vysokým nákladům ustoupilo, v roce 2014 dokončilo jen opravu parku. „Současný stav není úplně ideální, byly tam v minulosti úhyny ryb. V současné době je udělaná projektová dokumentace na odbahnění,“ uvedl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).     

Bahno specializovaná firma odtěží, naloží na loď, která náklad odveze do lokality Hůrka. „Tam bude hmota deponová, budou se následně dělat průzkumy, chemické rozbory, aby se určilo, co s tím dál,“ řekl Nadrchal.

Čičák vznikl při regulaci toku Labe v 60. letech minulého století. Je nedaleko soutoku Labe a Chrudimky. Odbahnění jezera chtělo minulé vedení radnice stihnout na podzim v roce 2013 ještě před revitalizací parku Na Špici. První dvě firmy z tendru odstoupily, třetí společnost nabídla cenu téměř devět milionů korun, což město vyhodnotilo jako drahé.

Kolem deseti milionů korun by město mělo zaplatit i teď. Cenu ukáže výběrové řízení na firmu, která práce provede. „Vzhledem k tomu, jak se hýbou ceny stavebních prací, je to velmi turbuletní,“ řekl Nadrchal. Na odbahnění chce radnice získat dotaci, dodal.

Matiční jezero, které je větší a nachází se u Bubeníkových sadů, je už odbahněné. Práce za 21 milionů korun skončily po dvou letech na konci loňského roku. Jezero vzniklo v roce 1910 po oddělení slepého ramene Chrudimky. Bylo plné sedimentů a časem by zaniklo. Vytěžený materiál se neodvážel všechen pryč, část sedimentů zpevnila břehy. Jsou ve speciálních vacích. Kolem břehů jsou dřevěné palisády a mezi nimi vaky. Horní vrstvu dělníci rozřízli a plochu zatravnili. Jezero je teď proto o něco menší. Plocha Čičáku by se úpravami zmenšit neměla.

Autor: město Pardubice

Zdroj: ČTK

Zdroj: pardubicky.denik.cz