Neustálé znečišťování oceánů je zásadním problémem, jelikož každou minutu je do oceánů vhozen přibližně plný nákladní vůz plastového odpadu. Nezisková organizace The Ocean Cleanup se snaží tento problém vyřešit. Jejím hlavním cílem je zbavovat oceány plovoucích plastů, a to až o 90 %. Svému cíli jde také odvážně naproti, protože tento rok představila nové zařízení, které dokáže efektivně vylovit plastový odpad z vody. V předchozí testovací fázi, která trvala 12 týdnů, se podařilo dostat z oceánu 9 tun opadu. Jednalo se například o zubní kartáčky, koše na prádlo, rybářské náčiní i záchodová prkénka. Do skutečného provozu by se mělo zařízení, které připomíná plovoucí přehradu, dostat v příštích týdnech.

Nezisková organizace The Ocean Cleanup přišla se svým prvním přístrojem pro zachytávání plastů ve vodě už v roce 2018. Bohužel brzy po uvedení do praxe se tento stroj rozlomil. Po několika inovacích organizace představila nový model s názvem Jenny.

Jak Jenny vypadá a kolik dokáže pojmout plastů? Zařízení si lze představit jako 600 metrů dlouhou plovoucí bariéru ve tvaru písmene U, která sahá do hloubky více než tří metrů a za pomoci cirkulujících proudů navádí odpadky do dlouhé plovoucí sítě. Když Jenny vyrazí na svůj lov do oceánu, dokáže pojmout až 10 000 kilogramů odpadu. Po naplnění plovoucí sítě je potřeba, aby ji pracovníci vyprázdnili a následně se může Jenny opět vrátit bojovat s plasty.

Slyšeli jste už o takzvané Velké tichomořské odpadkové skvrně? Jedná se o obrovskou masu smetí v Tichém oceánu, která je škodlivá pro mořské prostředí. Na základě výzkumu by se na ploše o rozloze 1,6 milionu kilometrů čtverečních mělo nacházet minimálně 79 tisíc tun plastů a dalšího odpadu. Vědci dlouhé roky tvrdili, že tuto odpadkovou skvrnu nebude nikdy možné odstranit. V současnosti ale The Ocean Cleanup dokazuje, že se vědci mýlili. Zakladatel společnosti Boyana Slata uvedl, že zařízení Jenny by mohlo do pěti let zlikvidovat až polovinu této odpadkové skvrny.

Ačkoli někteří odborníci varují před vysokými náklady na paliva pro lodě převážející nasbíraný odpad, Slata vidí budoucnost svého zařízení optimisticky. „Je ještě spousta věcí, které se musí doladit. Ale jedno víme už teď: pokud nasadíme menší flotilu těchto zařízení, dokážeme mořský plastový odpad vyčistit,“ uvedl na Twitteru.

Více informací se můžete dozvědět zde a také na těchto webových stránkách.

Odkaz na představení Jenny.

Autor: Ekoosvěta