Vysoké Mýto chce příští rok dokončit obnovu historických parků, které tvoří prstenec zeleně kolem centra města. Jako poslední upraví Havlíčkovy sady. Vrátí se do nich opět vodní prvek, řekl dnes novinářům starosta František Jiraský (Nestraníci).

V původním parku byl kruhový bazének se stylizovanou skalkou a vodotryskem. Dnes se na jeho místě nachází moderní betonová plastika sedící postavy nazvaná Osamělý měsíc. Město ji přemístí na jiné vhodné místo do prostředí současné architektury. Nahradí ji kovová kruhová fontána o průměru 3,5 metru, ze které bude voda přepadávat přes hranu se zářezy. Uprostřed budou multifunkční trysky, které budou mít více režimů pro běžný provoz i slavnostní příležitosti.

Během zimy odborníci upraví stromy a keře v parku, na jaře přijdou na řadu stavební práce. Asfaltové cesty nahradí žulová mozaika, méně používané chodníky zůstanou mlatové. Na závěr přibudou nová zeleň, nové lavičky a odpadkové koše. Náklady dosáhnou zhruba deseti milionů korun.
Vysoké Mýto začalo revitalizovat parky v roce 2012 úpravami Jungmannových sadů. Pokračovalo přes botanickou zahradu, park na náměstí Vaňorného a naposledy před rokem město upravilo Masarykovy sady.

Autor: město Vysoké MýtoZdroj: ČTK