Lesy ČR vypsaly odměnu 200.000 korun za odhalení pachatele či pachatelů, kteří v říjnu zastřelili několik kusů zvěře v oborách nedaleko Mikulova na Břeclavsku. Způsobili škodu ve stovkách tisíc korun. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Pytláci v říjnu v oborách Bulhary a Klentnice podle mluvčí zastřelili dva dospělé jeleny, daňka a laň. Podle mluvčí jde ale jen o poslední případ, policie podle ní řeší v této oblasti řadu dalších.
V minulosti lidé nelegálně lovili zvěř kvůli masu. V posledních letech jde ale jen o zabití zvířete, což vnímám jako zvrácenost, které je třeba čelit. Proto vyzýváme po dohodě s policií veřejnost, aby nám pomohla pytláka za slíbenou odměnu odhalit,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Lesníci nalezli 26. října zastřeleného daňka a asi 200 metrů od něj jelena a laň. Po pěti dnech našli dalšího usmrceného jelena. „Nechybělo paroží a kusy nebyly ani připravené na odcizení masa. Prostě je někdo zastřelil a nechal ležet. Oba jeleni byli mladí. Je to velká škoda, kterou penězi nevyvážíte,“ uvedl vedoucí mikulovského polesí Zdeněk Piskač.

Obdobným případem zastřeleného daňka se lesníci zabývali v srpnu, zabitou a na místě ponechanou laň našli v první polovině roku. Ve stejné oblasti usmrtil pytlák v květnu 2019 velkého jelena, jakých je podle lesníků velmi málo. I tehdy šlo podle lesníků nejen o ztrátu finanční, ale také chovatelskou.
Informace o možném pachateli lze zaslat na policejní e-mail miloslav.skoupy@pcr.cz nebo je oznámit v pracovní dny od 7:00 do 15:00 na telefonu 974 632 539.

Autor: Lesy ČR

Zdroj: ČTK