Červeňák, bývalý vojenský prostor, jsme vám představovali již v našem dřívějším článku. Toto území bylo předáno Pardubicím v roce 2019 Ministerstvem obrany v rámci bezúplatného převodu. Město mělo o tyto prostory zájem již od roku 2011 a od roku 2014 začalo s plánováním výstavby silniční spojky.

Díky silnému hlasu veřejnosti podněcující k zachování přírody se nakonec výstavba neuskuteční. Hlavním cílem města bylo vybudovat silnici z Višňovky do Pardubiček. Na jedné straně je tedy poměrně rozumná stavba, která by mohla ulevit silnici S. K. Neumanna a Anenskému podjezdu. Na straně druhé by to znamenalo výrazný zásah do přírodní lokality, která byla desetiletí využívána jako cvičiště. Do současných let byl Červeňák přes dvacet let opuštěn. 

Prostor byl zanedbán, ale právě to pomohlo k jeho současné podobě. Právě proto získáváme velké možnosti realizovat náš záměr přírodního parku. Toto území je pro nás velmi cenné – jedná se o zelený ostrov zasahující ke středu města,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal. 

Už druhým rokem probíhá management údržby, který pro nás zpracovává Český svaz ochránců přírody. Za toto jim děkuji, bez nich bychom horko těžko s tímto územím něco dělali. Tito lidé jsou zapálení a vědí, co dělají. Došlo k prořezům cestní sítě k odstranění souší, které by mohly být nebezpečné pro lidi. Už je patrné, že ustupují invazní druhy, naopak se prosazují původní byliny a zvyšuje se pestrá biodiverzita,“ pokračuje. 

V blízké době by se mohl Červeňák proměnit v příjemné a poklidné místo, kde by mohly být k vidění například stolky nebo opičí dráhu pro děti. A to všechno v rámci připomínky vojenského cvičiště. „Zároveň klademe důraz na ochranu přírody, mělo by vzniknout i ještěrkoviště,“ doplnil Nadrchal. Více informací naleznete na těchto webových stránkách.

Autor: Magistrát města Pardubice

Zdroj: Týdeník Pernštejn