V Říčanech u Prahy skončila rekonstrukce čistírny odpadních vod, nyní je v ročním zkušebním provozu. Díky investici za 120 milionů korun se rozšířila kapacita zařízení. Nově vystačí pro 20.600 obyvatel, zatímco dosud to bylo přes 16.000. Kolaudace přijde na řadu po vyhodnocení zkušebního provozu, uvedla mluvčí města Kateřina Lauerová.

Stavební práce začaly v září 2019 a město na ně získalo dotaci Operačního programu Životní prostředí. Stavbaři vybudovali další nádrže pro zvýšení kapacity. Nově by měla vystačit pro připojení všech dosud nenapojených nemovitostí v nynější zástavbě Říčan. Šestnáctitisícové město chce zajistit, aby kapacitu nevyčerpaly velké stavební projekty na úkor majitelů rodinných domů.

Do čističek investují i další města. Například Votice na Benešovsku chtějí během zimy dokončit přestavbu čistírny za 100 milionů korun, na jaře má být zařízení již v plném provozu. Přestavba čistírny je pro Votice důležitá, současné zařízení přestávalo stačit. Ve městě žije kolem 4500 lidí, kapacita čističky nyní vystačí pro 5500 obyvatel a po přestavbě by to mělo být až 9900.

Autor: město Říčany

Zdroj: ČTK