Plzeň otevřela v suterénu Bolevecké základní školy technologické centrum za devět milionů korun. Má podnítit u dětí vztah k technice a zlepšit jejich zručnost. Žáci mají k dispozici novou dřevodílnu s moderními stroji a nářadím, přírodovědné i jazykové učebny, řekla radní pro školství Lucie Kantorová (ANO). Další technologické centrum město projektuje na 11. základní škole na Borech. Obě budou sloužit i pro dalších 24 základních škol zřizovaných městem.

Společnost postrádá na trhu práce šikovné řemeslníky. Naše školství se snaží na tuto skutečnost reagovat. Jedním z trendů současného vzdělávání je i výchova se vztahem k technice a k řemeslné činnosti,“ řekla Kantorová. Díky centru rozšíří škola zaměření o technickou oblast. „Dosud jsme se orientovali hlavně na sport a jazykové vzdělávání,“ řekla ředitelka Bolevecké základní školy Helena Brunclíková.

Technologické centrum má zařízenou dřevodílnu, jejíž součástí je přípravna a sklad materiálu. Je vybaveno kvalitním nářadím, ale i soustruhem na dřevoobrábění. Dalším oddělením je počítačová učebna, i třída pro výuku ve virtuální realitě. „Žáky čekají nevšední hodiny chemie, budou si moci vyzkoušet chemické pokusy. Budou pracovat alespoň virtuálně s látkami, jako jsou kyseliny,“ uvedla mluvčí města Eva Barborková.

Mám velkou radost, že Plzeň je první město v Evropě, které implementovalo virtuální realitu jako standardní pomůcku do výuky na základních školách. Věřím, že učením prožitkem zvýšíme zájem žáků o techniku i přírodní vědy,“ řekla Kantorová. Podle ní to plně to zapadá do koncepce města Plzně, kterou je specializace jednotlivých základních škol. Přála by si, aby v budoucnu měla každá Plzní zřizovaná základní škola preferenční zaměření, například technické, jazykové, umělecké, sportovní, dodala.

Autor: Město Plzeň

Zdroj: ČTK