Sloni, hyeny a gorily si dnes odpoledne v pražské zoo nejdříve pohráli s částí z 60 neprodaných vánočních stromků, které zoologická zahrada obdržela od prodejců, a poté jich většinu zkonzumovali. Jehličnatou nadílku přitom v zoo dostává i řada dalších druhů. Zvířata si v těchto dnech užívají také dárků od návštěvníků, kteří do zoologické zahrady na Štědrý den donesli stovky kilogramů ovoce a zeleniny.

Sváteční krmení slonů indických dnes začalo kolem jedné odpoledne a přihlíželo mu několik desítek lidí, převážně rodin s dětmi. Sloni stromky využili jako hračky i pochoutku. Slůňata se o ně dokonce poprala. Ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek dnes novinářům řekl, že pro většinu zvířat jsou stromky především rozptýlení. Podle něho zoo však přijímá jen stromky, které zbyly prodejcům. Na stromcích z domácností by podle něj totiž mohly zůstat zbytky drátků či ozdob, což by zvířatům mohlo ublížit.

Bobek uvedl, že vánoční menu zvířata během komentovaných krmení dostala už v pondělí a podávat se bude do středy. V lednu si však zvířata ještě pochutnají na větvích z vánočního stromu ze Staroměstského náměstí. Dodal, že stromky pravidelně dostává zhruba 15 druhů zvířat. Po slonech dnes odpoledne stromky potěšily i hyeny čabrakové, které sídlí poblíž pavilonu slonů, a gorily nížinné. Pochutnávají si na nich však také třeba nestoři kea, vlci, bizoni, zubři či medojedi. Například žirafy pak podle zástupců zoo využily stromky jako drbátka.

Ředitel připomněl i bohatou nadílku, kterou zvířata dostala od návštěvníků. Ti do trojské zahrady minulý týden donesli téměř 700 kilogramů jablek, 560 kilogramů mrkve, přes půl tuny suchého pečiva a desítky kilogramů dalších pochutin. „Opravdu to byl značný objem krmení,“ dodal Bobek.

K plánům na příští rok pak ředitel poznamenal, že už počátkem roku zoo představí první mládě vombata obecného. „Přivezli jsme ho už v prosinci, ale byl v karanténě, je to nesmírně atraktivní zvíře a významné obohacení Darwinova kráteru,“ podotkl. Dodal, že na jaře zoo očekává příchod luskounů z Tchaj-peje. Jako vrchol pak ředitel označil zářijové otevření nového pavilonu goril. Pavilon podle dříve zveřejněných informací vyjde zhruba na 267 milionů korun. Bude domovem sedmičlenné skupin goril v čele se samcem Richardem, ale i gueréz pláštíkových, kočkodanů, křečkomyší nebo kalonů egyptských.

Autor: ZOO Praha

Zdroj: ČTK