Mezivládní dohoda o polském hnědouhelném dole Turów podle ekologické organizace Greenpeace nezajistí dostatečnou ochranu životního prostředí a zásob vody pro obyvatele příhraničí. Aktivisté dnes uvedli, že uzavření dohody by byla chyba. Požadují také, aby Česko neustupovalo polským požadavkům, například ohledně snížení kompenzací škod, které provoz dolu způsobí na českém území. Česká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) dnes bude poprvé od nástupu do vedení resortu jednat o Turówu a stanovení náhrady škod s polskou ministryní klimatu a životního prostředí Annou Moskwovou.

Považujeme možnost uzavření smlouvy s Polskem o dole Turów za chybu. Polsko nejenomže nepřijímá odpovědnost za své chování, ale dokonce chce další a další ústupky z české strany, což je ve chvíli, kdy polský důl může způsobit ztrátu vody pro tisíce lidí, neuvěřitelné,“ uvedla za Greenpeace Nikol Krejčová.

Polsko nerespektuje rozhodnutí evropského soudu, neplatí pokuty, které mu za to byly vyměřeny, a dokonce nyní vyhrožuje Česku žalobou k arbitrážnímu soudu, která je založena na neexistujících českých pochybeních. Jediným správným řešením situace je co nejrychlejší uzavření dolu Turów a spravedlivá transformace regionu, která přinese pracovní místa pro místní obyvatele,“ dodala aktivistka.

Podle zástupců Greenpeace by bylo uzavření mezivládní dohody předčasné, zopakovali, že Česko nemá záruky, že ji Polsko bude plnit. Jako problematický ekologové vidí i dokument, o kterém v pondělí informoval server Business Insider. Varšava v něm podle portálu vytýká Praze, že český důl ČSM u hranic s Polskem pokračuje v těžbě bez přeshraničních ekologických konzultací a bez zohlednění připomínek polské strany.

Aktivisté míní, že by tím Polsko mohlo donutit českou stranu k ústupkům. Hubáčková v pondělí v České televizi uvedla, že u dolu ČSM nedochází k žádné změně podmínek pro těžbu či k prodloužení těžby.

Dnešního jednání se s ministryní zúčastní také český tým, v němž bude hejtman Libereckého kraje Martin Půta, zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) a ministerstva zahraničí.
Obce v českém příhraničí už několik let bojují proti rozšíření dolu, obyvatelé se obávají ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti. Důl Turów uhlím zásobuje elektrárnu, která se nachází v jeho blízkosti a která je na polském trhu důležitým producentem elektrické energie. Polsko-česká jednání se zastavila na konci září, když se obě strany nedohodly na možnostech výpovědi smlouvy, jedno setkání se pak konalo v listopadu, kdy byl v čele MŽP Richard Brabec (ANO).

Hubáčková ve čtvrtek řekla, že se bude jednat o původní smlouvě, kde se například mluvilo o odškodnění do 50 milionů eur pro českou stranu. Polská média však před několika dny uvedla, že Varšava chce jednat o výrazně nižších kompenzacích a uvažuje o tom, že se kvůli sporu o Turów obrátí na arbitrážní soud ve Stockholmu.

Autor: Greenpeace
Zdroj: ČTK