Opavský magistrát spustil web Smraďoši. Pomoci má lidem upozornit na sousedy, kteří při topení neúměrně znečišťují kouřem životní prostředí. Informace se pak dostane ke speciálně proškolenému úředníkovi. Ten znečišťovatele vyhledá a pokusí se mu například poradit, jak přejít na ekologičtější způsob vytápění. Projekt má mít spíše preventivní než represivní charakter.

Nechceme, aby nový web fungoval jako platforma pro udavačství. Jde spíše o ochranu lidí, kteří si výměnu nevhodného způsobu topení zařídili. Úředníci se pak snáze dostanou k těm, kteří tak ještě neučinili a z nějakého důvodu váhají. Cílem je jim poradit a navrhnout třeba i nejlepší řešení,“ uvedl náměstek primátora Michal Jedlička (KDU-ČSL).

Na projekt město podle něj získalo dotaci. Z ní je placený i nově přijatý úředník, kterého radnice vybrala na základě jeho kvalifikace. „Měl by být v tomto oboru specialista. V jedné osobě technik, který by měl poradit s možnými technologiemi, a na druhou stranu i s vyřízením dotace,“ uvedl náměstek. Dodal, že tuto službu mohou využívat jak obyvatelé Opavy, tak i dalších čtyř desítek okolních obcí.
Poukázat na nesprávné provozování kotle či krbu pomocí aplikace je podle radnice uživatelsky jednoduché, anonymní a časově nenáročné. Na mapě zájemce označí nemovitost neúměrně znečišťující ovzduší a obtěžující okolí spalinami z komína. Volitelnou možností je pak umístění fotografie zachycující kouř vycházející z komína. „Pracovníkům ochrany ovzduší tak občané pomohou zacílit kontrolní činnost na objekt, kde vnímají problém. Půjde tak o jakési vodítko, kam směrovat preventivní, osvětovou i kontrolní činnost a v případě prokázaného porušení zákona i postih,“ řekl Martin Kůs z tiskového oddělení města

Odbor životního prostředí podle něj bude hříšníky v první řadě upozorňovat a pomáhat jim s orientací v nových dotačních možnostech. Teprve v případě pokračování bezohledného přístupu přejde k sankcím.

Autor: Opavský magistrát
Zdroj: ČTK