Energetická společnost ČEZ by měla podle ekologického Hnutí Duha zrychlit rozvoj domácích čistých obnovitelných zdrojů a svoje cíle v této oblasti zvýšit. Firma by tak měla učinit vzhledem k růstu cen energií kvůli drahým a nejistým dodávkám zemního plynu a potřebě snižovat závislost na Rusku. Hnutí Duha o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. ČEZ zveřejnil výsledky hospodaření za loňský lok, analytici ho zejména kvůli silnému výhledu letošní ziskovosti a výhledu dividendy na rok 2023 hodnotí pozitivně.         

ČEZ by měl podle ekologů například stanovit cíl v oblasti výstavby větrných elektráren jako zdroje s potenciálem dalších jednotek gigawattů v horizontu příštích let. Zároveň by měla při modernizaci tepláren upřednostnit využívání odpadního a geotermálního tepla či bioplynu z odpadů a čističkových kalů před zemním plynem. Firma by také měla aktivně pomáhat svým zákazníkům snížit jejich závislost na zemním plynu, míní hnutí.

„Společnost ČEZ pokračuje v plánech na rozvoj obnovitelných zdrojů, což je správný směr. Ale aktuální situace s ruským plynem vyžaduje akceleraci výstavby domácích čistých obnovitelných zdrojů a většinově státní ČEZ by měl cíle a aktivitu zvýšit. Šéfové firmy také jasně neřekli, jak si firma poradí se závislostí na ruském plynu,“ řekl dnes vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

ČEZ oznámil hospodářské výsledky za loňský rok. Čistý zisk energetické skupiny v roce 2021 dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. Představenstvo firmy navrhne valné hromadě vyplatit za loňský rok dividendu 44 Kč na akcii. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) za rok 2021 proti předchozímu roku klesl o 1,5 miliardy Kč na 63,2 miliardy Kč. O sedm procent na 227,8 miliardy Kč vzrostly provozní výnosy firmy.

Podle analytika Fio banky Jana Rašky jsou výsledky společnosti lepší, než očekával trh. „Především ale výrazně překonal odhady trhu výhled na rok 2022. Management ČEZ stanovil letošní EBITDA, respektive očištěný čistý zisk do rozmezí 85 až 89 miliard korun, respektive 38 až 42 miliard korun. Náš odhad byl posazen na hladinu 72,3 miliardy Kč, respektive 28,8 miliardy Kč. Rovněž tržní konsensus odhadů podle agentury Bloomberg byl výrazně níže, a to na úrovni 71,5 miliardy Kč,“ uvedl Raška.

Autor: Hnutí Duha
Zdroj: ČTK