Ostravská zoologická zahrada, která chová největší skupinu hulmanů posvátných na světě, pošle část zvířat do polských zoo. Přestože hulmani mají k dispozici prostorné zázemí, jeho kapacita v zahradě se naplnila. Ostravská zvířata tak najdou nový domov v Katovicích a Lodži. Novináře o tom dnes informovala mluvčí zoo Šárka Nováková.

Zoo Ostrava chová hulmany posvátné od roku 1980 a za tuto dobu se tam podařilo odchovat přes 70 mláďat. Více než polovinu v moderním chovatelsko-expozičním komplexu Čitván, který zahrada zprovoznila v roce 2010 a jeho součástí je téměř hektarový kus lesa. „Světový primát v počtu hulmanů posvátných drží Zoologická zahrada a botanický park Ostrava již několik let. Dosáhla jej, když počet těchto šedě zbarvených středně velkých primátů překročil dvacítku. V průběhu následujících let se velikost skupiny téměř zdvojnásobila na aktuálních, historicky rekordních 37 jedinců,“ uvedla mluvčí.

Během roku Ostravu opustí 16 hulmanů, první šestičlenná skupina odjede už za několik týdnů. „Po dohodě s koordinátorem Evropského ex situ programu pro hulmany posvátné to bude do dvou polských zoo. Dvě dospělé samice, každá se svými dvěma potomky, najdou svůj nový domov v katovické zoo, deset mladých samců pak v Zoo Lodž. Vícečetné skupiny sociálně žijících zvířat jsou pro převoz a zabydlování se v novém prostředí vhodnější. Zvířata se cítí bezpečněji a snáze se adaptují na změny. Do Katovic by měla skupina odjet v dubnu, o něco později pak samčí skupina. I po odchodu 16 jedinců zůstane ostravská skupina stále největší chovnou skupinou na světě,“ řekla mluvčí.

Základ ostravské chovné skupiny tvoří jeden samec a deset dospělých samic. Zbytek, tedy 26 jedinců, jsou mláďata – 13 samců a 12 samic, u nejmladšího člena skupiny, který přišel na svět 13. března, zatím chovatelé neznají pohlaví. Hulmani posvátní se sdružují do skupin vedených samcem, ve kterých však nevládne přísná hierarchie. Skupiny čítají obvykle pět až 13 jedinců, někdy ale mohou mít až 130 zvířat.

Převezme-li nový samec vedení tlupy, zabije na matce závislá mláďata patřící jeho předchůdci. Samice pak přijdou brzy do říje a páří se s ním. Tím získá samec výhodu vlastního rychlého rozmnožování. Tento jev známý jako samčí infanticida byl důkladně studován právě u hulmanů posvátných,“ uvedla Nováková. V hinduistických zemích je hulman ztělesněním Hanumana, boha s opičí tváří, a lidé mu prokazují úctu.

Autor: Ostravská zoo
Zdroj: ČTK