Snížení negativních dopadů na životní prostředí v Libereckém kraji je tématem druhého ročníku soutěže Ideathon. Řešení budou hledat v Liberci studenti středních škol a místní univerzity, budou na to mít 24 hodin. Mezi nejlepší týmy rozdělí pořadatelé 100.000 korun. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí kraje Andrea Fulková.

Týmy budou dvou – až pětičlenné, soutěžit budou v prostorách krajského podnikatelského inkubátoru Lipo.ink od 21. do 22. dubna. Zájemci o účast se mohou hlásit do 17. dubna na portálu 1012plus. „Tři výzvy jsme postavili na reálných problémech, které tíží Technickou univerzitu v Liberci, Liberecký kraj a Statutární město Liberec. Čtvrtá výzva bude mít širší mantinely, soutěžící dostanou k dispozici otevřená data kraje a definice problému i řešení bude na nich,” uvedl Jan Mašek, vedoucí liberecké kanceláře CzechInvest, která je jedním z pořadatelů Ideathonu.

Detailní podklady k jednotlivým výzvám dostanou účastníci soutěže na začátku 24hodinové akce, tematicky budou spojené s alternativními zdroji energií, snižováním dopravní zátěže či energetickými úsporami v budovách. „Naším cílem je motivovat studenty k vytvoření životaschopných souborů opatření, která budou mít reálný dopad. Stejně, jako to bylo v loňském ročníku,“ řekl radní kraje Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

Loni vyhrál projekt Binner studentů liberecké univerzity (TUL) Jaroslavy Frajové, Michala Jordáka a Viliama Fedorka s chytrým řešením logistiky svozu komunálního odpadu. V obměněném složení uspěl tým i na studentské soutěži Startup TUL o půl roku později. Letos plánují pilotní projekt, ve kterém na Frýdlantsko nasadí 20 popelnic vybavených senzory. „Data ze senzorů pomohou optimalizovat cesty popelářských vozů, přístupná budou jak pro svozovou firmu, tak v aplikaci pro obce a občany. Jak celý systém nastavit co nejefektivněji, nám pomůže právě frýdlantský pilot realizovaný s odborem životního prostředí Libereckého kraje,” uvedla Frajová, doktorandka na liberecké univerzitě, která na projektu Binner aktuálně spolupracuje s programátorem Josefem Čížkem.

Autor: Liberecký kraj
Zdroj: ČTK