Od 1. dubna se v České Třebové výrazně změní systém odpadového hospodářství. Lidé si mohou od radnice zapůjčit nádoby na tříděný odpad, který se bude vyvážet přímo od domů. Zatím to udělalo asi 1500 domácností, což je zhruba třetina. Některé domácnosti si vzaly víc než jednu nádobu. Směsný komunální odpad se bude vyvážet jednou za 14 dní, dosud to bylo každý týden. Cílem je snížit množství odpadu ukládaného na skládku.

Objednali jsme asi 6000 nádob, vydalo se jich zhruba 3000. Rozdali jsme polovinu, což je z mého pohledu na rozjezd úplně nového systému číslo, s nímž já jsem spokojený,“ řekl místostarosta Josef Kopecký (ODS).

Nádoby na papír, plast a bioodpad jsou určené pro rodinné a malé bytové domy. Některé domácnosti si vzaly jen nějaké, zvláště na bioodpad, pokud mají zahradu. Podle Kopeckého a zkušeností z jiných měst by se počet měl postupně zvyšovat. Svoz směsného komunálního odpadu se bude po týdnu střídat se svozem bioodpadu, papír a plast se budou svážet jednou měsíčně. Všechny odpadové nádoby jsou opatřeny čipem, tato evidence umožní případné úpravy svozových tras a frekvence vyvážení.

Podle zákona o odpadech by se letos mělo množství směsného odpadu dostat na 190 kilogramů na osobu za rok, jinak bude město platit vyšší cenu za skládkování. Loni na obyvatele připadalo asi 350 kilogramů. Česká Třebová od letošního roku výrazně zvýšila poplatky za odpady. Z dřívějších 588 korun ročně vzrostly na 720 korun na obyvatele. I tak město doplácí na odpadové hospodářství asi 500 až 600 korun na osobu za rok.

Radnice obyvatele o novém systému odpadového hospodářství začala informovat v kampani od loňského podzimu. Lidé z větších bytových domů budou dál ukládat vytříděné odpady ve sběrných hnízdech, jejichž počet se zvýší.

Autor: Město Česká Třebová
Zdroj: ČTK