Energetická firma ČEZ vydala takzvané udržitelné dluhopisy za 600 milionů eur (asi 14,7 miliardy korun). Dluhopisy s úrokem 2,375 procenta jsou spojené se závazkem snížení emisí. Když firma závazek nesplní, úrok vzroste o 0,75procentního bodu. Firma to oznámila na svém webu. Očekávané datum emise je 6. dubna. Podle serveru HN.cz, který na informaci upozornil, mají o emisi zájem evropští investoři, například z Velké Británie.

Udržitelné dluhopisy ČEZ jsou splatné v roce 2027. V případě, že ČEZ nesplní do 31. prosince 2025 cíl intenzity emisí skleníkových plynů, zvýší se úrok dluhopisů na 3,125 procenta. „V rámci střední a východní Evropy jde o vůbec první emisi dluhopisů vázaných na udržitelnost, vydanou energetickou společností s investičním ratingem,“ sdělila společnost ČEZ.

Vedoucími manažery emise jsou Barclays Bank Ireland, Citigroup Global Markets Europe, Deutsche Bank, Erste Group Bank a SMBC Nikko Capital Markets Europe. Jako takzvaný co-lead manager vystupuje RaiffeisenBank International.

ČEZ loni v dubnu oznámil, že vykoupí své dluhopisy vydané v eurech a amerických dolarech za zhruba 12 miliard korun. Firma tak chtěla ušetřit na úrocích. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií firmy. Čistý zisk ČEZ loni dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy zisk naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun.

Autor: ČEZ, HN.cz
Zdroj: ČTK