Jeskyně v Česku zahajují novou turistickou sezonu. Otevírají se po zimní pauze, kdy byly některé zavřené kvůli zimování netopýrů a jiné fungovaly v omezeném provozu. Třináct tuzemských zpřístupněných jeskyní bude mít od dubna otevřeno od úterý do neděle. Čtrnáctou, Na Turoldu u Mikulova, bude zatím možné navštívit po předchozí domluvě. Pravidelně bude otevřena až od května, informoval Pavel Gejdoš ze Správy jeskyní ČR.

Tuzemské jeskyně se v letošní sezoně chtějí zaměřit na školní výpravy. Každá vytvořila pracovní list, aby si školáci mohli formou kvízu ověřit znalosti získané prohlídkou. V Chýnovské jeskyni na Táborsku bude pracovní list pokřtěn spolu s otevřením nově dostavovaného návštěvnického střediska. Novinkou letošní sezony je i druhá zážitková trasa Za tajemstvím jeskyně Výpustek u Křtin, kde zájemci s baterkami a v helmách prozkoumají dosud nepřístupné prostory mezi armádním vestavěným krytem a přírodní stěnou jeskyně a v podřepu či po čtyřech nahlédnou i do Nízké chodby s tenkými krápníkovými brčky – makarony.

Osvědčený adrenalinový zážitkový okruh Po stopách Nagela ve Sloupsko-šošůvských jeskyních pro starší deseti let zase doplnil nový kovový traverz po stěně jeskyně. Vznikl nad místy, která vyplavila předloňská podzimní povodeň. U Sloupsko-šošůvských jeskyní byla také obnovena a aktualizována naučná stezka od východu z jeskyní na parkoviště.

Kromě běžných prohlídek budou tuzemské jeskyně hostit řadu doprovodných akcí. Například Koněpruské jeskyně u Berouna chystají na 12. dubna program Hádanky ve tmě aneb Čtení v jeskyni. Sloupsko-šošůvské jeskyně 16. dubna po třech letech opět přesunou příchozí v čase do doby ledové při prohlídkách Velikonoce s neandrtálci.

Zatímco v letech 2016 až 2019 byla průměrná souhrnná roční návštěvnost 14 zpřístupněných jeskyní v ČR kolem 770.000 lidí, v covidových letech 2020 a 2021 to bylo i kvůli několika měsícům úplného zavření a odlivu zahraničních turistů 528.000, respektive 475.000. „Uzavření jeskyní předloni na jaře a na podzim a loni na jaře udělalo v rozpočtu příspěvkové organizace velké trhliny, protože ochranu a provoz podzemí je nutné zajišťovat i při jejich uzavření. Museli jsme bohužel odložit plánované investice do údržby a modernizace našich provozů. Jsme moc rádi, že letos můžeme otevřít v obvyklé datum,“ uvedl ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl.

S provozní dobou krasového podzemí se mohou zájemci seznámit na webu www.caves.cz. Část prohlídek bude Správa jeskyní ČR předem nabízet v předprodeji na internetu, na další časy v otevírací době se tradičně dají získat vstupenky přímo v pokladnách jeskyní.

Autor: Správa jeskyní ČR
Zdroj: ČTK