Stádo žiraf v olomoucké zoologické zahradě se ode dneška rozrostlo o nového chovného samce. Jde o téměř tříletého samce Michala, který do zoo přicestoval z polské Opole. Podle chovatelů se téměř okamžitě zařadil ke stádu. Zoo na Svatém Kopečku u Olomouce tak má 11 žiraf, z toho devět samic, řekla její mluvčí Iveta Gronská. Zoo si od jeho příjezdu slibuje pokračování v dlouholetém chovu, k samicím jej totiž nepoutá žádný příbuzenský vztah.

Kromě Michala čítá zdejší stádo žiraf také samce Marka, který je ve svých 17 letech již pomalu za horizontem reprodukčních schopností, navíc ho se spoustou samic již pojí příbuzenská vazba. „Transport proběhl v pořádku. Žirafí samec byl klidný, vše se odehrálo v poklidu, z transportního vozu vystoupil sám a po krátkém pobytu venku se vydal mezi naše samice,“ uvedla zooložka Libuše Veselá.
Olomoucká zoo je chovem žiraf věhlasná, chovají se zde již od roku 1976, dosud se zde narodilo 71 mláďat.

Zoologická zahrada Olomouc se zapsala do historie chovu žiraf jedinečnou událostí v roce 1999, kdy samice Veronika porodila dvojčata. „Tato dvojčata přežila, což se podařilo pouze čtyřikrát na světě. Veronika byla obdivuhodnou a příkladnou maminkou, na svět přivedla celkem deset mláďat a svým věkem 24 let patřila k nejstarším žirafám v České republice,“ doplnila mluvčí zoo.

Domovinou žiraf jsou africké savany, otevřené pláně s řídkým stromovím. Mláďata se rodí převážně ráno, a to proto, aby stačila nabrat sílu a následovat matku se stádem do bezpečí dříve, než si jich všimne případný predátor. Dospělá žirafa má ve svých končetinách velkou sílu, jedním kopnutím může usmrtit dokonce i lva. Žirafí biorytmus je ojedinělý, žirafám stačí spánek po dobu pouhých 20 minut denně, podotkla mluvčí.

K zajímavostem se řadí jejich jazyk, který dosahuje téměř 40 centimetrů a žirafy ho používají při získávání potravy. Žirafy mají ústní dutinu chráněnou hustými slinami, takže jim nevadí ani velmi pichlavé rostliny. Mezi jejich potravu ve volné přírodě patří akácie. „U nás dostávají okus, ovoce, zeleninu, kaši vymíchanou ruční zednickou míchačkou, kopřivy, ale i svou pochoutku – citrony a cibuli,“ dodala Gronská.

Autor: Olomoucká zoo
Zdroj: ČTK