Česká společnost Nafigate Corporation získala na veletrhu InCosmetics Global v Paříži první místo v kategorii Green Award za biopolymer Hydal PHA, který je součástí jejích kosmetických produktů Naturetics. Hydal PHA je látkou vyrobenou z použitých přírodních olejů a pivních kvasinek.

„Hydal PHA hraje zásadní roli v oblasti udržitelnosti – jeho výroba probíhá v souladu s přírodou a nevytváří žádný odpad. Vzniká z použitých materiálů a nahrazuje tak primární zdroje, které jsou podstatně náročnější na výrobu,“ uvedla projektová manažerka Nafigate Erika Duchanová.

Jde o netoxickou a zcela rozložitelnou látku. „Má v přípravcích Naturetics dva nezbytné úkoly: posiluje UV ochranu v opalovacích přípravcích a absorbuje pachy v deodorantech,“ uvedla Duchanová.
InCosmetics Global je jedním z předních mezinárodních kosmetických veletrhů. Pravidelně se koná na různých místech v Evropě a obměňuje mimo jiné suroviny, které hrají zásadní roli v udržitelnosti. Ocenění představuje podle Duchanové důkaz o správném směřování. „Firma mění pohled na výrobu kosmetiky: účinné přípravky mohou vznikat z použitých surovin, které neškodí planetě. A první místo v kategorii Green Award to jen dokazuje,“ uvedla Duchanová.

Nafigate Corporation je česká vývojová společnost, která se na cirkulární ekonomiku zaměřuje dlouhodobě. Působí mimo jiné v Ostravě a Praze. Loni s projektem Hydal PHA uspěla v konkurenci 1300 světových startupů a získala celosvětovou podporu takzvaného akcelerátoru 100+, jehož účelem je hledat výrobky pro ochranu klimatu a minimalizaci odpadů.

Autor: Nafigate Corporation
Zdroj: ČTK