Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus v Ostré na Nymbursku loni navštívilo zhruba 45.000 lidí, o pětinu méně než před epidemií v roce 2019. Letošní sezona v centru začne 12. dubna. Návštěvníci si za vstupné, občerstvení a zkoušení starých řemesel připlatí 20 procent. Program prodlouženého velikonočního víkendu budou mít lidé od 14. do 17. dubna pestřejší o pletení pomlázek a barvení vajec.

Na třiceti hektarech plochy pěstují v Ostré například i byliny, které používají pro výrobu kosmetiky a dalších produktů prodávaných v síti obchodů Botanicus po celém Česku.

„Poslední dvě sezony návštěvnost centra samozřejmě ovlivnila různá omezení, takže jaro bylo oba roky horší, ale pak zase přicházelo víc lidí o prázdninách, protože volili hlavně české destinace a menší výlety,“ uvedla za Botanicus Novotná.

Kvůli růstu nákladů na provoz budou v centru poprvé po pěti letech zdražovat. Vstupné pro dospělého vyjde na 120 korun, pro dítě na 70 korun, zkoušení řemesel si lidé platí zvlášť. V pracovních dnech si prohlídky rezervují zejména školy a družiny, centrum do prázdnin navštíví průměrně čtyři školní zájezdy denně.

Lidé si v centru mohou prohlédnout arboretum a bylinné zahrady, které zaměstnanci obhospodařují ekologickým způsobem. V Ostré pěstují nejvíce mátu, mateřídoušku a levanduli a měsíček. Z bylin, rostlin, ovoce a zeleniny vyrábí extrakty a oleje do svých produktů. Návštěvníci si na 16 stanovištích mohou vyzkoušet například výrobu mýdla, svíček nebo ručního papíru, nejnovější jsou stanoviště hrnčíře, provazníka a rýžoviště.

Společnost Botanicus vznikla jako česká se zahraniční spoluúčastí, od roku 2005 je ryze česká. Kromě obchodu v Ostré má další v Praze, Českém Krumlově a Karlových Varech. Centrum vzniklo v roce 1999 a zaměstnává zhruba 40 lidí. V Ostré nedaleko Lysé nad Labem žije zhruba 500 lidí.

Autor: Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus
Zdroj: ČTK