S izraelským systémem vědy i prostředím start-upů má seznámit mladé vědce a vědkyně z Česka nový program stáží Czech-Israeli Innovation Internships. Do Izraele, který patří k vědeckým a technologické velmocem, v letošní pilotní fází programu odjedou čtyři studentky a jeden student, informoval Jan Šprincl z Nadačního fondu Neuron. S fondem, který cílí na podporu vědy v Česku, na programu spolupracují Česko-izraelská smíšená obchodní komora, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (1.LF UK) a IOCB Tech, dceřiná společnost Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

V pilotní fázi programu byli studentky a studenti vybráni na doporučení členů vědecké rady Nadačního fondu Neuron. Do Izraele tak letos vycestují Anežka Kramná a Jan Trnka, kteří studují na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Dále se zúčastní postgraduální studentka medicíny Kateřina Veselá z 1. LF UK, která se věnuje výzkumu nových léků na léčbu neurodegenerativních onemocnění, bioložka Anna Kampová z Přírodovědecké fakulty UK a Klára Janoušková z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Janoušková se zabývá tématy počítačového vidění a rozpoznávání textu.

„Izrael je pro nás coby vědecká a technologická velmoc inspirací,“ podotkl ředitel IOCB Tech Martin Fusek s tím, že studenti díky projektu poznají fungování izraelské vědy a získají nový pohled na řešení vlastní práce. Díky stážím také mohou navázat kontakty ve start-upovém prostředí a studovat na prestižních institucích pod vedením izraelských vědců a vědkyň.

Podle prezidenta Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavla Smutného úspěšní adepti zamíří na špičková pracoviště, jakými jsou Weizmannův institut věd v Rechovotu, Telavivská univerzita nebo Technion – Izraelský technologický institut v Haifě.

„Stáže českých studentů v Izraeli skvěle propojí špičkový biomedicínský výzkum obou zemí. Nejen že program mladým vědcům zprostředkuje kontakt s novými technologiemi, ale umožní jim také vhled do systému vědy v této zemi, a to včetně rychlého přenosu výsledků vědy do praxe, který je právě v Izraeli na vysoké úrovni,“ dodal Martin Vokurka, děkan 1. LF UK.

Dvouměsíční stáže se podle Neuronu uskuteční mezi dubnem a říjnem. Grant pokryje účastníkům cestovní náklady, víza, ubytování a diety. Vyhlášení dalšího ročníku se uskuteční v listopadu.
Projekt podle Neuronu podpořilo také izraelské velvyslanectví v Česku.

Autor: Nadační fond Neuron
Zdroj: ČTK