Žadatelé o granty v životním prostředí v Praze si letos mezi sebou rozdělí 40 milionů korun, což je stejně jako v minulých letech. Magistrát podpoří 158 projektů od 95 žadatelů v sedmi oblastech, mezi kterými jsou například veřejná zeleň, vzdělávání, ochrana přírody nebo adaptace na klimatickou změnu. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Přidělení dotací ještě projednají pražští zastupitelé.

Magistrát podpoří veřejnou zeleň, zelené učebny, ochranu přírody, ekologickou výchovu, výukové a vzdělávací programy pro školy a adaptaci na klimatickou změnu. Sedmou je specifická oblast, kam patří projekty, které nelze zařadit do předchozích kategorií. Patří mezi ně například výcvik zvířat pro handicapované.

Nejvyšší částku město přidělí pro adaptaci na klimatickou změnu, kdy podpoří 43 žadatelů celkovou částkou 12,65 milionu korun. Druhá nejvyšší částka, osm milionů korun, půjde na ekologickou výchovu a 6,5 milionu dostanou žadatelé o dotace na výukové a vzdělávací programy pro školy.
Na magistrát dorazilo od 135 různých žadatelů celkem 239 žádostí o dotaci, z nichž následně komise vybrala ty, které město podpoří. Celková požadovaná suma dosáhla téměř 89,88 milionu korun.

Autor: Magistrát hl. m. Prahy
Zdroj: ČTK