V týdnu od 1. – 7. května probíhá tradiční Mezinárodní týden kompostování. České sdružení pro biomasu CZ Biom opět připravilo tematickou výzvu “NAKOPEJ SI PYTEL!”, která již loni přilákala širokou veřejnost do kompostáren v ČR. Akce má za cíl poukázat na důležitou roli kompostáren při zpracování bioodpadů a jejich opětovné využití jako hnojiva na půdu. Zúčastněné kompostárny vyhradí několik tun kompostu, který si lidé budou moci sami nakopat do pytle a odvézt.

Mezinárodní týden kompostování vznikl před 25 lety v USA a od té doby se slaví napříč kontinenty. Jeho oficiální překlad je mezinárodní týden povědomí o kompostu (International compost awareness week) a jde tedy především o šíření osvěty o důležitosti kompostu jako organického hnojiva pro půdu.
Kompost má celou řadu pozitivních účinků na půdní vlastnosti:

  • zvyšuje množství organické hmoty v půdě a snižuje erozi,
  • dlouhodobě zlepšuje strukturu půdy a její zpracovatelnost (při zpracování neutužené, dobře strukturované půdy navíc klesá spotřeba nafty! což je důležité pro zemědělce)
  • upravuje také pH půdy (aplikace kompostu zvyšuje hodnotu pH, může tak kompenzovat potřebu vápnění půdy),
  • zvyšuje výnosovou stabilitu produkce plodin,
  • poskytuje živiny (kompost dokáže plně nahradit potřebu průmyslových hnojiv),
  • snižuje riziko výskytu chorob a škůdců rostlin,
  • zabudovává uhlík do půdy (sekvestrace uhlíku)
  • chrání vodu proti eutrofizaci (snižuje vyplavování živin do podzemních a povrchových vod),
  • zlepšuje zadržování vody v půdě a snížení infiltrace.

Když jsme minulý rok připravovali tuto výzvu, tak nám šlo především o to, aby kompostáři otevřeli brány svých provozů a poskytli pár tun vyzrálého kompostu zájemcům z řad malých zahrádkářů. Navázali tak kontakt se svojí komunitou, informovali o procesu kompostování a kvalitě svých produktů a celkově o významu kompostu pro udržení úrodnosti půd,” přibližuje akci Anna Tvrdíková, vedoucí sekce kompostování a bioodpadů CZ Biom.

Výzva na kompostárně Zdiby sklidila velký ohlas. Občany zde o akci informoval také místní obecní úřad. „Rozdali jsme zhruba 3 tuny kompostu do pytlů a nádob. Řada návštěvníků nás díky této akci objevila. Zajímali se, zda k nám mohou přijet nakoupit kompost nebo třeba štěpku i mimo tuto akci. Někteří se proto vrátili s dalšími nádobami nebo vozíkem, aby si další materiál dokoupili. Musím přiznat, že tak velký zájem jsem nečekal,” spokojeně zhodnotil celou akci vedoucí Kompostárny Zdiby Filip Moravec.

Ani větší vzdálenost pro některé zahrádkáře nebyla překážkou. „Nejvzdálenější zájemce o kompost ujel 70 km ze Vsetína“, registroval pan Maňásek z kompostárny BIOKOMP v Buchlovicích ve Zlínském kraji. „Nejstarší účastník měl 84 let a přijel traktorem“, dodává.

O akci se zajímala i místní média, a dokonce si také nakopali kompost. Ohlasy byly také na název akce, prý velice vtipné a trefné. Všichni akci chválili, jedna paní říkala, že potkala svoji mamku v Kauflandu a ta jí o akci řekla, tak hned jela. Někteří se ptali, zda bude akce i příští rok,” popsala nám průběh akce na kompostárně v Pelhřimově vedoucí sekce odpadového hospodářství Technických služeb města Pelhřimov paní Lišková.

Dělá nám velkou radost, že se naše snaha šířit osvětu v rámci Mezinárodního týdne kompostování formou výzvy „Nakopej si pytel!“ vydařila a návštěvníci tolik ocenili možnost přijet si pro kompost. Spousta z nich se díky této akci o blízkých kompostárnách skutečně dozvěděla a chtějí jejich produkty pořizovat častěji, nebo třeba i svážet na kompostárnu vlastní bioodpad. Proto se těšíme na tento další ročník, který opět otevře dveře provozoven a přinese další spokojené příběhy lidí, kteří se s kompostárnou seznámí. Našim dalším cílem je přesvědčit také zemědělce, aby nahradili průmyslová hnojiva kompostem, který má řadu, minerálními hnojivy nenahraditelných, pozitivních účinků na půdu, ale při současných cenách by již mohli na hnojení i ušetřit,“ uzavírá vedoucí sekce kompostování a bioodpadů CZ Biom a autorka projektu „Nakopej si pytel“ Anna Tvrdíková. Zapojené kompostárny otevřou i letos své brány zájemcům o kompost z řad soukromých osob a ty budou mít možnost si nakopat pytel kompostu pro vlastní potřebu na zahradu a do truhlíků.


Zapojené kompostárny:
Kompostárna Pelhřimov (kraj Vysočina)
kdy: úterý 3. 5. 2022 od 9.00-17.00
kde: Myslotínská 2490, Pelhřimov, areál kompostárny
nabízí: 3 tuny kompostu (každý si nakope do vlastního pytle)

BIOKOMP s.r.o. (Zlínský kraj)
kdy: sobota 7. 5. 2022 od 8:00 – 12:00
kde: Hradišťská 908, 687 08 Buchlovice, areál kompostárny
nabízí: 3 tuny kompostu a 3 tuny substrátu (každý si nakope do vlastního pytle)

Pro podrobnější informace o akci a více zapojených kompostáren sledujte web biom.cz nebo zájem zapojit se do akce kontaktuje dajcl@biom.cz.

Autor: CZ Biom
Zdroj: ČTK