Pardubický kraj v pondělí 23. května vyhlásí výzvu k podávání žádostí o dotace na výměnu neekologických kotlů za nové zdroje tepla. Tentokrát budou určené pouze pro žadatele s nižšími příjmy, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Změnou proti předchozím výzvám je také zastavení podpory na plynové kondenzační kotle. Důvodem je mezinárodní situace a nejistota v dodávkách ruského plynu.

Pro žadatele v Pardubickém kraji bude připraveno minimálně 171 milionů korun. Žadatel musí pobírat starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, dávky hmotné nouze nebo nesmí mít průměrný čistý roční příjem na člena domácnosti v roce 2020 vyšší než 170.900 korun. O dotaci může žádat vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, bytové jednotky v bytovém domě, nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci na území Pardubického kraje.

Novinkou je omezení podpory pro plynové kondenzační kotle. Dotace na ně bude poskytnuta pouze v případě, kdy se ke dni 30. dubna výměna kotle již uskutečnila nebo byla nejdéle k tomuto datu vystavena závazná objednávka. Naopak se zvýší maximální dotace na tepelná čerpadla o 50.000 korun na 180.000 korun.

Žádosti se budou přijímat od 22. června a předpokládá se, že by jejich příjem trval do 31. srpna. Budou se podávat prostřednictvím webové aplikace dostupné na webu https://www.pardubickykraj.cz/kotlikove-dotace/115559/kotlikove-dotace-pro-nizkoprijmove-domacnosti-v-pardubickem-kraji s následným doručením vytištěné a podepsané žádosti včetně příloh na krajský úřad. Každé žádosti systém přiřadí registrační číslo podle času elektronického podání.

Žádosti bude možné v aplikaci vyplňovat již od vyhlášení dotačního programu, po spuštění příjmu žádostí budou moci žadatelé vyplněné žádosti elektronicky odeslat.

Dotace na výměnu neekologických kotlů Pardubický kraj poskytuje od roku 2016 a od počátku o ně byl velký zájem. Od první výzvy, která byla vyhlášena v lednu 2016, bylo na kotlíkových dotacích rozděleno téměř 630 milionů korun pro více než 5800 žadatelů.

Autor: Pardubický kraj
Zdroj: ČTK