Prodej nových elektromobilů amerického výrobce Tesla na českém trhu se za pět měsíců letošního roku snížil meziročně o čtvrtinu na 62 aut. Dovoz ojetých vozů se naopak více než zdvojnásobil na 108 aut. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Před rokem Tesla otevřela své první tuzemské centrum v Průhonicích u Prahy.

Podle nezávislého analytika Antonína Šípka bylo v Česku ke konci prvního čtvrtletí registrováno 1475 vozů Tesla. „Podle počtu registrací Tesla zaujímá 54. místo. V současné době se jedná v podstatě o zanedbatelný podíl 0,02 procenta na celkových registracích osobních automobilů v ČR. Tento podíl se však bude v budoucích letech vzhledem k podpoře elektromobility zřejmě zvyšovat,“ uvedl.

Tesla, která je průkopníkem elektromobility, musí čelit stále větší konkurenci dalších značek. Celý tuzemský trh elektromobilů letos od ledna do května meziročně posílil o třetinu na 1318 prodaných vozidel. Nejprodávanější značkou elektromobilů byla díky modelu Enyaq domácí Škoda se 418 vozy. Druhá je značka Volkswagen se 150 elektromobily řady ID a třetí Hyundai se 112 vozy. Tesle patří mezi elektromobily sedmé místo.

Celosvětově prodala Tesla v prvním čtvrtletí rekordních 310.048 elektromobilů. Loni firma Elona Muska dodala na trh rekordních 936.172 elektromobilů, což byl proti předchozímu roku nárůst o 87 procent. Letos v březnu Tesla oficiálně otevřela nový závod na elektromobily v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína, je to zároveň její první továrna v Evropě.

Autor: Antonín Šípek (analytik)
Zdroj: ČTK