Na modernizaci tepláren v Česku půjde z nové výzvy Modernizačního fondu 15 miliard korun. Za ministerstvo životního prostředí (MŽP) to dnes uvedla Dominika Pospíšilová v tiskové zprávě. Podle Pospíšilové bude pokračovat i podpora výstavby malých a velkých fotovoltaických elektráren. Ze dvou výzev na to půjde sedm miliard korun. O tuto dotaci se budou moci ucházet stávající i budoucí držitelé licence pro podnikání v energetických odvětvích a společenství pro obnovitelné zdroje (OZE).

Z výzvy vyhlášené v programu HEAT mohou vlastníci tepláren podle MŽP dostat příspěvek na přechod na čistší zdroje energie a tím snížit výdaje, které povinně odvádí za emisní povolenky. „Finance bude možné čerpat jak na rekonstrukci, tak na náhradu starého zdroje za nový, v obou případech je podmínkou, že musí dojít ke změně paliva ze špinavého na čisté. Její výše se pak odvíjí v závislosti na typu projektu a jeho technologii nebo regionu, ve které se projekt realizuje,“ uvedla Pospíšilová. Elektronický příjem žádostí Státní fond životního prostředí, který má tyto dotace na starost, spustí 25. července. Potrvá do 30. června 2023.

O dotaci na výstavbu velkých fotovoltaických elektráren tedy s výkonem nad jeden megawatt (MW) bude možné žádat od 3. srpna do 31. října. Na tyto projekty půjde z výzvy fondu 5,5 miliardy korun. O týden později odstartuje příjem žádostí o dotaci pro fotovoltaické elektrárny s nižším instalovaným výkonem, skončí 15. března příštího roku. V této výzvě je částka 1,5 miliardy korun. Oba typy projektů budou dotovány z programu RES+.

Podle ministryně životního prostředí jde v případě podpory fotovoltaik o obdobu loňských výzev, o které byl velký zájem. „Podpořili jsme již na 200 projektů nových fotovoltaik o výkonu 622,4 MW,“ konstatovala ministryně.

Cílem Modernizačního fondu je přispět k přechodu tuzemské energetiky na ekologické zdroje. Do roku 2030 má nabídnout nejméně 150 miliard korun z prodeje emisních povolenek. Fond i první výzvy z něj byly spuštěny loni.

Autor: MŽP
Zdroj: ČTK