Čtyřmi miliardami korun podpoří rozvoj fotovoltaiky (FV) v obcích a městech dvě nově vyhlášené výzvy z Modernizačního fondu. Za ministerstvo životního prostředí (MŽP) o nich dnes informovala Dominika Pospíšilová v tiskové zprávě. Na obce do 3000 obyvatel cílí výzva s alokací 1,5 miliardy korun. Ve výzvě pro větší obce bude zatím k dispozici o miliardu více. Státní fond životního prostředí (SFŽP) zahájí příjem žádostí 17. srpna, skončí 15. března 2023. S vyřízením a využitím dotací zástupcům obcí pomůže jak SFŽP, tak web, na který dnes upozornila ekologická organizace Hnutí Duha.

„Naším cílem je urychlit rozvoj komunitní energetiky, ve které vidíme veliký potenciál a jejíž zásady budou snad už brzy stanoveny v novele energetického zákona, ale které také na komunální úrovni pomůžou k dekarbonizaci českého energetického sektoru,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL)

Malé obce budou moci podle MŽP čerpat až 75procentní podporu na pořízení FV systémů na střechy a přístřešky nekomerčních budov. Dotaci lze využít i k pokrytí nákladů na ukládání energie, souvisejících rekonstrukcí střech, vnitřních rozvodů či nákup systémů řízení spotřeby energie.

Ředitel SFŽP Petr Valdman sdělil, že dotace cílí na individuální instalace i sdružené projekty, kdy obce umístí fotovoltaiku třeba na střechy obecního úřadu, základní i mateřské školy a nespotřebovaná energie bude ukládána v bateriovém úložišti. „Chceme tak podpořit zařízení především pro vlastní spotřebu obcí, proto jsme do výzvy dali podmínku, že vlastní spotřeba musí tvořit minimálně 80 procent produkce elektrické energie,“ sdělil Valdman.

Druhá výzva je určena větším obcím, veřejným subjektům a subjektům, které zcela vlastní veřejný sektor. Tito žadatelé budou moci využít peníze na pořízení fotovoltaiky na střechy a přístřešky veřejných i komerčních budov a veřejné pozemky. Dotaci využijí i k financování zařízení pro ukládání jak elektrické, tak tepelné energie a její řízenou spotřebu.

„Nevýhoda fotovoltaiky spočívající v tom, že například panely umístěné na střechách škol a školek vyrábějí nejvíce energie v létě, když jsou budovy prázdné, bude kompenzována propojením v rámci komunity, například dodáváním energie do čistíren odpadních vod, které běží celoročně,“ uvedl Valdman. „Zcela nově zafinancujeme také pořízení elektrolyzéru na výrobu zeleného vodíku, ten mohou města následně uplatnit při přechodu na čistou mobilitu. Pro obě výzvy bude navíc zřízen tzv. zásobník projektů, které pokryjí případný zvýšený zájem ze strany municipalit,“ dodal.

Hnutí Duha dnes upozornilo, že s dotacemi žadatelům pomůže i web venkovvbaliku.cz. Starostové i úředníci tam najdou třeba kalkulačku finanční návratnosti projektu či kontakty na specialisty.
Cílem Modernizačního fondu je přispět k přechodu tuzemské energetiky na ekologické zdroje. Do roku 2030 má nabídnout nejméně 150 miliard korun z prodeje emisních povolenek. Fond i první výzvy z něj byly spuštěny loni.

Autor: MŽP
Zdroj: ČTK