Kvůli odstraňování kůrovcem napadeného dřeva u Černého a Čertova jezera na Šumavě doporučují lesníci turistům, aby zvolili jinou trasu. Kůrovcové dřevo aktuálně zpracovávají v hospodářských lesích u Železné Rudy v místech, kudy vede i oblíbená Stezka Českem. V porostech se těží a na některých cestách jezdí kamiony naložené dřevem a další těžká lesní technika. Lesníci nechtějí oblast uzavřít, ale návštěvníky žádají o velkou opatrnost a pochopení, informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.         

„Musíme napadené dříví zpracovat, asanovat a z lesa odvézt. Jen tak se brouk nerozšíří a ze zdravých stromů nebudou souše,“ uvedl železnorudský lesní správce Lesů ČR Petr Najman. Přestože je lokalita zejména v létě velmi navštěvovaná turisty, lesníci zatím neuvažují o žádosti adresované státní správě, která by lokalitu kvůli bezpečnosti uzavřela.

„Práce musíme dokončit, to je jasné, ale taky chápeme návštěvníky a věřím, že i oni nás. Je důležité, aby nechodili do míst, kde se těží a kde se pohybují odvozní a další stroje. Jde o bezpečnost, takže doporučuju zvolit jinou trasu,“ doplnil Najman. Práce podle jeho odhadu potrvají v lokalitě do konce září.

Jde celkem o několik kilometrů cest na žluté turistické trase a na naučné stezce Sklářská, například na části Jezerní cesty, takzvané Horizontálce vedoucí k Černému jezeru, dále pak od rozcestníku pod Malým Špičákem k Čertovu jezeru a také po Spodní i Horní jezerní cestě.

Autor: Lesy ČR
Zdroj: ČTK