Náklady na likvidaci požáru v Národním parku České Švýcarsko dosáhnou stovek milionů, řekl dnes na místě novinářům ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). O možné náhradě ušlých zisků podnikatelů se bude teprve jednat až v následujících týdnech, až se ukáže, jak velký výpadek turistického ruchu bude. Ministerstvo pro místní rozvoj je připravené vypsat titul na sanaci škod na infrastruktuře obcí.

Stát podle Rakušana uvolní v první fázi 100 milionů korun na obnovu národního parku. Zásah hasičů se bude podle něj hradit z rezervy státního rozpočtu, která činí sedm miliard korun. Větší škody na hasičské technice podle něj zatím nevznikly, hasiči evidují například jen drobná poškození vozů.

Starostové, ale to až ve chvíli, kdy skončí ten požár, budou kontrolovat, jestli infrastrukturně ty obce jsou poničeny, jak fungují sítě a podobně, jestli jsou v provozu, nebo jsou také postiženy tím požárem. A tady samozřejmě ministerstvo pro místní rozvoj je připraveno vypsat velkorysý titul, který tyto škody bude připraven velmi rychle sanovat,“ řekl Rakušan.

O kompenzacích škod podnikatelům se zatím debata podle Rakušana nevedla, na řadu má přijít až v dalších týdnech. Na soukromém majetku podle něj velké škody nevznikly, v Mezné shořely tři domy, v Hřensku se veškerý majetek podařilo uchránit.

Les v národním parku začal hořet v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů. Ode dneška platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát.

Autor a zdroj: ČTK